Muslimka kvůli hidžábu nedostala práci, americký soud ji podpořil

Washington – Mladou muslimku Samanthu Elaufovou nepřijala firma kvůli tomu, že na pohovor dorazila v hidžábu, žádá proto už roky odškodné. Nejvyšší soud USA se jí nyní zastal. Konečný verdikt má padnout v červnu. Elaufovou podporuje také řada náboženských skupin různých vyznání i obhájci práv menšin.

Tehdy sedmnáctiletá Samantha Elaufová se v roce 2008 v Oklahomě ucházela o místo v prodejním oddělení módní firmy Abercombie&Fitch. Ta ji odmítla přijmout, protože se na pohovor dostavila v hidžábu. Dívka zažalovala firmu o náhradu škody na základě federálního zákona zakazujícího pracovní diskriminaci kvůli náboženským praktikám.   

Soud první instance jí pak přiznal odškodné ve výši 20 tisíc dolarů (486 tisíc korun), odvolací soud ale verdikt zrušil. Elaufová podle něj měla firmu na svou potřebu nosit šátek z náboženských důvodů upozornit. To ale neučinila. Zaměstnanci zmíněné oděvní společnosti se musí řídit pravidly pro oblékání, mezi něž patří mimo jiné i nenošení pokrývek hlavy.   

Samantha Elaufová
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Cory Young

Nejvyšší soud se nyní přiklonil na stranu ženy. Kupříkladu soudce Samuel Alito podotkl, že firma neměla důvod odmítnout Elaufovou, protože nezjišťovala, jestli žena hodlá nosit šátek neustále i během pracovní doby. Argumenty právníka firmy označovali soudci za nedostatečné.

Vydáno pod