Všichni zmizelí studenti z Mexika jsou mrtví, oznámila prokuratura

Mexiko – Všichni studenti, kteří loni v září zmizeli v mexickém státě Guerrero, jsou podle generálního prokurátora mrtví. Těla víc než čtyř desítek obětí byla zahrabána v odpadkové jámě a spálena. Studenty zřejmě zavraždili členové zločineckého gangu, kterým je předala zkorumpovaná policie.

Mexická policie postupně rozplétá složitou síť zločinců, kteří stojí za zmizením 43 mladých lidí. „Na základě výpovědi svědků jsme identifikovali ty, co celou operaci řídili, odvezli studenty na skládku, tam je vyslýchali a pak vydali příkaz k jejich zabití,“ popsal zástupce úřadu prokurátora Tomas Zeron.

Zásah proti studentům měl nařídit starosta města Iguala se svou ženou. Podle vyšetřovatelů je předala na jeho rozkaz zkorumpovaná policie zločineckému gangu. Ten studenty zavraždil a těl se zbavil. Klíčovým svědkem je jeden z gangsterů kartelu Gerreros Unidos. Policie jim prý řekla, že studenti jsou členy konkurenčního gangu. K vraždě se přiznal a potvrdil tak i výpovědi svých kompliců.

Tím ale vyšetřování nekončí. Do případu jsou zapleteny desítky lidí, ze kterých policie zatím svědectví nedostala. Rodiče studentů ale stále odmítají přijmout fakt, že jejich děti jsou mrtvé. Jejich těla zločinci spálili na popel a identifikovat se během čtyř měsíců vyšetřování podařilo jen jednoho z nich.

Ztracení mexičtí studenti jsou podle prokuratury po smrti (zdroj: ČT24)

Podle generálního prokurátora je ale zřejmě nemožné identifikovat ostatní. Nespokojenost s tempem vyšetřování případu a výsledky policejního pátrání po studentech motivovala v posledním období Mexičany k masovým demonstracím po celé zemi.

Hněv pozůstalých se v minulých týdnech obrátil i proti mexické armádě. Skupina protestujících se v polovině ledna násilím pokusila vniknout na vojenskou základnu v Iguale. Při střetu s vojáky byli čtyři lidé zraněni.

Mexický prezident Enrique Peña Nieto už v prosinci oznámil plánovanou změnu ústavy. Chce zabránit tomu, aby organizovaný zločin prorůstal do policie i místních úřadů. V budoucnu by se tak měly zavést přísné kontroly policistů i tvrdé tresty za korupci.