Porošenko: Nikdo na světě neví, co Putin chce

Davos – Pokud Moskva nebude dodržovat mírové dohody z Minsku, měly by následovat další protiruské sankce. V rozhovoru pro CNN to na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu uvedl ukrajinský prezident Petro Porošenko. Na východě Ukrajiny nyní podle Porošenka působí 9 tisíc ruských vojáků. Šéf Kremlu Vladimir Putin svým jednáním Ukrajinu sjednotil, míní Porošenko. Silnější Ukrajina teď míří do Evropské unie. A nikdo ji nezastaví.

Zářijové dohody z Minsku měly zajistit příměří na východě Ukrajiny, kde spolu bojují proruští povstalci a ukrajinská armáda. „Cílem sankcí není zranit Rusko. Cílem sankcí je zajisti, aby bylo Rusko odpovědné, udržet ho u jednacího stolu a realizovat to, na čem jsme se dohodli,“ sdělil Porošenko americké stanici.

Pokud Moskva ani čtyři měsíce po Minsku neplní jednotlivé body této dohody, měly by přijít na řadu další restrikce. „Pokud bude agrese a eskalace pokračovat, požádáme naše partnery, aby rozšířili sankce,“ podotkl ukrajinský prezident s tím, že v první řadě musí Moskva stáhnout 9 tisíc vojáků, která má na východní Ukrajině.

Porošenko o postoji Kyjeva

„Jsme připraveni jednat dvacet čtyři hodin denně sedm dnů v týdnu. Jsme připraveni jednat o tom, jak realizovat dohodu z Minsku. Tato dohoda existuje, je založena na mém mírovém plánu. Není to nic složitého. Je třeba zastavit palbu, stáhnout dělostřelectvo, odvolat vojáky, uzavřít hranici. Pak by se měly konat volby, a to v souladu s ukrajinskými zákony. Z těchto voleb pak vzejde politik, se kterým budeme diskutovat o budoucnosti regionu.“

Tank proruských separatistů
Zdroj: ČT24/ISIFA

V posledních dnech se násilí v Donbasu stupňuje. Bojuje se hlavně o letiště v Doněcku, na obytně čtvrti dopadají dělostřelecké granáty. Útok na trolejbus si vyžádal řadu mrtvých i dnes. Kyjev navíc tvrdí, že se ukrajinské jednotky střetly v uplynulých dnech s ruskými vojáky u Luhansku. Podle Porošenka překročily nově hranice dva tisíce Rusů, s sebou mají stovky tanků. Moskva přitom dál popírá, že by měla na ukrajinské půdě své vojáky a že by posílala zbraně rebelům.

Porošenko má ale jasno: odpovědné je Rusko. Ukrajina je teď díky němu silnější. „Nyní máme úplně jinou Ukrajinu, která je jednotnější než kdy dřív. Ukrajina ještě nikdy nebyla tak silná, ještě nikdy nebyla tak pro-evropská. A víte, kdo to umožnil? Putin. Díky Putinovi jsme tak silní. Kvůli němu jsme vybudovali naši armádu a míříme do Evropské unie. Nikdo nás nemůže zastavit,“ konstatoval ukrajinský prezident.

  • Ukrajinský prezident: „Nikdo na světě neví, co Putin chce. Po mém soudu si přeje slabou Ukrajinu, kterou by mohl snadno ovládat. Mohu vás ujistit, že my nikomu nedovolíme, aby Ukrajinu ovládal. Nynější ukrajinská vláda vznikla z vůle lidu. A cíl tohoto kabinetu je jasný - směřování do Evropské unie.“

Západní země už uvalily sankce vůči Rusku za anexi Krymu, následovalo jejich rozšíření za přístup Moskvy k dění na východní Ukrajině. Od dubna tam podle OSN zemřelo přes 4 500 lidí.

Vydáno pod