Nový pákistánský premiér složil přísahu

Islámábád - V Pákistánu dnes složila přísahu nová prozatímní vláda, jejímž úkolem je dovést zemi do parlamentních voleb v lednu. Kabinet vede dosavadní předseda senátu Muhammad Míán Súmrú, který je označován za věrného spojence prezidenta Parvíze Mušarafa. Opoziční činitelka Bénazír Bhuttová označila novou vládu za nepřijatelnou.

Sedmapadesátiletý Súmrú je členem vládní Pákistánské muslimské ligy (PML). Opoziční strany, které obviňují Mušarafa z diktátorských ambicí, požadovaly vznik neutrálního kabinetu, jenž by zaručil, že volby budou svobodné a spravedlivé.

Bývalá premiérka Bhuttová, která byla v noci na dnešek propuštěna z domácího vězení, prohlásila, že vláda je prodlouženou rukou PML. „Nebudeme diskutovat s diktátory, naše strategie má za cíl obnovu demokracie,“ řekla na první tiskové konferenci po zrušení blokády jejího domu.

Súmrú se má podle agentury AFP vrátit do své senátní funkce po volbách slíbených Mušarafem do 9. ledna. Podle pákistánských politologů není výběr nového premiéra, který nahrazuje v úřadu Šaukata Azíze, v podstatě žádnou převratnou a významnou událostí. Veškeré mocenské páky si nadále udržuje prezident.

Bhuttová ve čtvrtek vyzývala ostatní opoziční strany k vytvoření koaliční vlády, jež by převzala moc po Mušarafovi. Patrně v průběhu příštího týdne budou opoziční skupiny jednat o realističtějších krocích - tím nejvýznamnějším je rozhodnutí, zda budou volby bojkotovat.

Mušaraf dal totiž najevo, že výjimečný stav platný od 3. listopadu bude trvat i během parlamentních voleb. Pákistánský federální parlament se o půlnoci na dnešek místního času rozpustil, protože mu skončilo funkční období. Ve stejnou dobu měl formálně vypršet mandát i prezidentovi, ale po dobu výjimečného stavu může nadále setrvávat ve funkci.

Do země by měl dnes přicestovat první náměstek americké ministryně zahraničí John Negroponte, který má přemlouvat Mušarafa, aby výjimečný stav zrušil.

Mušaraf se ve čtvrtek nepřímo zavázal opustit funkci šéfa armády do konce měsíce, což je významný ústupek opozici i Západu. Ty ho dlouhodobě vyzývají k tomu, aby učinil zadost současné ústavě, která v Pákistánu požaduje, aby prezidentem byl civilista.

Vydáno pod