Novým slovinským prezidentem se stane Danilo Türk

Lublaň - Novým slovinským prezidentem se stane kandidát levicové opozice Danilo Türk. V nedělním druhém kole voleb hlavy státu získal tento 55letý diplomat 68,6 procenta hlasů, oznámila podle agentury DPA ústřední volební komise po sečtení 90 procent odevzdaných hlasů. Türkův rival, bývalý premiér Lojze Peterle, kterého podporovala současná středopravá vládní koalice, získal 31,4 procenta hlasů.

Přibližně 1,8 milionu Slovinců v neděli rozhodovalo o tom, kdo nahradí dosavadního prezidenta Janeze Drnovšeka. Ve druhém kole prezidentských voleb se střetli někdejší premiér Slovinska Lojze Peterle a profesor mezinárodního práva Danilo Türk.

Peterle poblahopřál Türkovi k vítězství, které zároveň nepřímo označil za jasné hlasování proti nynější vládě. Türk to měl podle něj mnohem snazší, protože ho podporovala opozice a ve Slovinsku právě panuje velká nespokojenost s vládní politikou a hospodářskou situací.

Podle analytiků Türkovo vítězství potvrzuje rostoucí nespokojenost Slovinců s konzervativní vládou premiéra Janeze Janši a podpoří opoziční sociální demokraty před parlamentními volbami, které se mají konat na podzim příštího roku. Janšova popularita letos klesala na pozadí vytrvale rostoucí inflace poté, co Slovinsko v lednu zavedlo euro.

Výchozí pozice obou politiků byly diametrálně odlišné. Bývalý premiér Peterle, který je v současnosti poslancem Evropského parlamentu, je ve Slovinsku známou osobností. O jeho postupu do druhého kola prezidentských voleb se již předem nepochybovalo, oproti předpokladům však v prvním kole získal „jen“ 28,7 procenta hlasů.

Naopak bývalý komunista Türk, kterého navrhli sociální demokraté, byl pro mnohé Slovince téměř neznámou postavou, neboť od roku 1992 působil v New Yorku, kde zastupoval zemi v OSN. Zde si vybudoval pověst zkušeného diplomata. V letech 2000 až 2005 byl jedním ze zástupců tehdejšího generálního tajemníka OSN Kofiho Annana. V první kole se pro Türka vyslovilo 24,5 procenta voličů, ve skutečnosti tak postoupil o zhruba 3700 hlasů.

Už předvolební výzkumy naznačovaly, že pro Türka mohou v druhém kole hlasovat levicoví voliči, kteří své hlasy v prvním kole rozdělili mezi více kandidátů. Tento poměr sil odráží i situaci na slovinské politické scéně, kde se v současnosti největší oblibě voličů těší sociální demokraté, zatímco strany středo-pravicové vládní koalice podporu ztrácejí.

Stejně jako v minulosti tedy bude i v následujících pěti letech v čele Slovinska stát levicový prezident, stejně jako byli oba jeho předchůdci - Milan Kučan a dosluhující Janez Drnovek, který si kvůli vážnému onemocnění již netroufl znovu kandidovat. Funkční období slovinského prezidenta je pět let a jeho úloha je především reprezentativní. Právě ta ale bude důležitá během nadcházejícího půlročního slovinského předsednictví Evropské unie, které začíná v lednu 2008.

Posledních pět let ve vývoji Slovinska charakterizuje vstup do NATO a do Evropské unie. Skutečnost, že země vzkvétá, dokládá i zavedení eura letos v lednu.