Strana Bhuttové navrhla na post pákistánského premiéra Júsufa Rázu Gíláního

Islámábád - Pákistánská lidová strana (PPP) zavražděné někdejší premiérky Bénazír Bhuttové navrhla jako svého kandidáta na post šéfa vlády bývalého předsedu parlamentu Júsufa Rázu Gíláního. Nominaci Gíláního oznámil dnes na tiskové konferenci v Islámábádu mluvčí strany.

Gílání byl blízkým přítelem Bhuttové. Za jejího druhého funkčního období v 90. letech strávil čtyři roky ve vězení kvůli obvinění ze zneužívání pravomoci veřejného činitele. Nikdy nebyl usvědčen a v roce 2005 byl propuštěn na svobodu.

„Mohu vám s velkou radostí oznámit, že Júsuf Ráza Gílání přijal ve jménu mučednice Bénazír Bhuttové velkou odpovědnost řídit koaliční vládu a národ,“ napsal vdovec po Bhuttové a nynější spolupředseda PPP Ásif Alí Zardárí v dopise, který přečetl mluvčí strany v televizi.

Za největšího favorita na kandidáta do premiérského křesla byl dlouho považován Makhdúm Amín Fahím, který vedl stranu PPP během téměř osmiletého exilu Bhuttové. Po oznámení kandidatury Gíláního řekl, že nemá v úmyslu stranu opustit.

Předseda vlády se bude volit na zasedání parlamentu, které pákistánský prezident Parvíz Mušaraf svolal na 24. března. Nový premiér potom složí přísahu do rukou prezidenta o den později.

Novou vládu Pákistánu, která vzešla z voleb 18. února, budou tvořit dosud opoziční strany Pákistánská muslimská liga bývalého premiéra Naváze Šarífa (PML-NM) a Pákistánská lidová strana. Obě strany 9. března podepsaly dohodu o vytvoření vládní koalice a dohodly se, že nového premiéra navrhne PPP, která ve volbách získala nejvíce hlasů.

Vydáno pod