Maďarský premiér Gyurcsány odvolal ministryni zdravotnictví, hrozí vládní krize

Budapešť - Maďarští svobodní demokraté, menší koaliční strana, oznámili, že opustí vládu se socialisty k 30. dubnu. Reagovali tak na dnešní rozhodnutí socialistického premiéra Ference Gyurcsánye, který odvolal z úřadu ministryni zdravotnictví Ágnes Horváthovou. Rozhodl se tak, bez vědomí vedení svobodných demokratů, jejichž byla ministryní.

Na tiskové konferenci vyčetl předseda strany János Kóka premiérovi ústupky od reforem, které byly koaliční vládou zahájeny před rokem a půl. „Gyurcsány porušil koaliční dohodu, a proto si svobodní demokraté nepřejí pokračovat ve vládní spolupráci v koaliční podobě,“ uvedl Kóka.

Podle Kóky by měli ministři opustit své resorty k 30. dubnu. Svobodní demokraté vedou kromě zdravotnictví ještě ministerstva hospodářství a životního prostředí. Strana nechce vyvolat předčasné volby, které by podle průzkumů znamenaly konec působení svobodných demokratů v parlamentu. Postoj svobodných demokratů podle premiéra Gyurcsánye nejspíše znamená, že koalice má nyní měsíc na nalezení shody.

Svaz svobodných demokratů (SZDSZ) disponuje v parlamentu 20 z 386 křesel, socialistických poslanců je 190. To znamená, že bez menších partnerů by vláda ztratila parlamentní většinu. Komentátoři však upozorňují, že menšinovou vládu lze udržet za pomoci čtyř „přeběhlíků“. Strana se také může rozhodnout podpořit vládu i bez formální koalice. Za nejpravděpodobnější vývoj situace se považuje, že Gyurcsányho vláda bude po 30. dubnu vládnout bez podpory parlamentní většiny až do řádných voleb v dubnu 2010.

Vláda utrpěla bolestnou porážku 9. března v referendu vyvolaném pravicovou opozicí, o zrušení nepopulárních poplatků ve zdravotnictví a školného. Premiér pak na víkendové stranické konferenci oznámil, že podpora společnosti pro reformu zdravotnictví se zmenšila tak citelně, že ji lze znovu získat jedině s novým ministrem.

Se zaváděním reforem začali socialisté poté, co Maďarsko v roce 2006 vykázalo nejvyšší rozpočtový schodek v Evropské unii, ve výši 9,2 % hrubého domácího produktu. Kvůli reformám je tak vláda mezi Maďary velmi nepopulární a rozpad kabinetu by pro obě koaliční strany znamenal nepříjemnosti. V případných předčasných parlamentních volbách by socialisty velkým rozdílem porazila opoziční pravicová strana Fidesz bývalého premiéra Viktora Orbána. Preference svobodných demokratů se pohybují kolem pouhého jediného procenta. Je tedy velmi pravděpodobné, že by se tato strana do parlamentu vůbec nedostala.