Protestující buddhističtí mniši v Číně narušili turné novinářů

Peking - Skupina patnácti tibetských buddhistických mnichů dnes narušila čínským státem sponzorovanou cestu novinářů po nepokoji zmítaném regionu na západě Číny. Mniši požadovali návrat dalajlamy do Číny a protestovali proti tomu, že nemají žádná lidská práva. Největší protičínské nepokoje za posledních 20 let v Tibetu vyvrcholily v půlce března. Čínské úřady tvrdí, že při nich zahynulo 22 lidí. Tibetský exil mluví o 140 obětech čínských represí. Podle oficiálních údajů bylo po březnových nepokojích v Tibetu zadrženo celkem 953 lidí.

Mniši v lamaistickém klášteře Labrang v provincii Kan-su na severozápadě země přiběhli z klášterní budovy ke skupině dvaceti čínských a zahraničních novinářů. „Dalajlama se musí vrátit do Tibetu. Nepožadujeme nezávislost Tibetu, chceme jen lidská práva, která nyní nemáme,“ řekl jeden z mnichů novinářům.

Někteří mniši uvedli, že po březnových protičínských demonstracích úřady v oblasti kláštera zatkli sedm mnichů. Labrang je jeden z šesti nejvýznamnějších klášterů buddhistické školy Gelug v Tibetu. Kan-su, kde žijí Tibeťané, patřila právě k těm provinciím, které protičínské demonstrace z minulého měsíce nejvíce zasáhly.

Již koncem března skupina buddhistických mnichů v Lhase narušila tiskovou konferenci a obvinila Čínu z porušování náboženské svobody a z falšování informací o nepokojích v Tibetu. Agentura Nová Čína potvrdila, že mniši návštěvu novinářů přerušili, ale napsala, že exkurze médií pokračovala dále. 
 
Předseda čínské Tibetské autonomní oblasti Čhampa Phüncchog dnes oznámil, že policie až dosud zadržela 953 osob zapletených do krvavých nepokojů v Lhase, z nichž přes 400 bylo obviněno. Podle jeho slov se 362 lidí policii samo vzdalo, ale 328 z nich bylo propuštěno, protože se dopustili jen menších prohřešků. „Z 93 podezřelých, kteří byli pro své násilnosti na seznamu nejhledanějších osob, bylo zatčeno 13 lidí,“ řekl Čhampa Phüncchog na tiskové konferenci v Pekingu. Čína obviňuje Tibeťany, kteří se dopouštěli násilností, že při nepokojích v Lhase zabili 18 civilistů a jednoho policistu.

Čína zahájila rozsáhlou propagandistickou kampaň zaměřenou proti západním médiím. Obviňuje Západ ze zaujatého zpravodajství o březnových nepokojích v Tibetu. Právě toto zpravodajství podle čínských médií také vyvolalo vlnu protestů, které doprovázejí cestu olympijské pochodně.