Izraelci masově nacvičují civilní obranu

Tel Aviv - V Izraeli probíhá v historii zatím největší cvičení civilní obrany pod názvem Bod obratu 2. Komplexní cvičení, které má prověřit obranyschopnost obyvatelstva a spolupráci armády a civilistů, by mělo uvést do praxe poznatky z druhé libanonské války z roku 2006. Každý den se do cvičení zapojí jiná část obyvatelstva. Například žáci základních a středních škol zkoušeli odchod do krytů, když se ozvaly varovné sirény.

Masové manévry v Izraeli vyvolaly negativní reakci v Sýrii a Libanonu. Především Sýrie se obává, že nejde pouze o obranné cvičení, ale že se tak Izrael připravuje i na akce útočné. To je ale trochu paranoidní konstrukce. Žádné bojové jednotky se akce neúčastní a nedá se předpokládat, že by předem ohlášené cvičení takového rozsahu, jehož cílem je průprava civilního obyvatelstva, měla být přípravou na útočnou válku.
 
Zároveň je třeba si uvědomit, že Izrael ve válce prakticky je. Na město Sderot již několik dní dopadají rakety, a to nejen primitivní, „podomácku dělané“ zbraně ale i vyvinutější rakety z Gazy. Před dvěma lety byl Izrael v regulérní válce s Hizballáhem, kdy na izraelská města náhle začaly dopadat rakety s daleko větším doletem, než by kdokoliv čekal. Během války v Perském zálivu se Izraelci ocitli pod masivní palbou balistických raket a raket se středním doletem a v druhé polovině 90. let se připravovali na chemický útok ze strany Saddáma Husajna.

Vydáno pod