Bolivijský department hlasoval o samostatnosti, Morales se zlobí

La Paz - V nedělním referendu se naprostá většina nejbohatšího bolivijského departementu Santa Cruz vyslovila pro autonomii. Podle prvních výsledků hlasování, odhadnutých z výpovědí občanů vycházejících z hlasovacích místností, bylo pro nezávislost 86 procent lidí. Násilnosti, které provázely nedělní referendum, si vyžádaly jednoho mrtvého a skoro dvě desítky zraněných.

K referendu, které podle některých pozorovatelů může přiblížit rozpad tohoto jihoamerického státu, bylo povoláno 930 tisíc voličů. V Santa Cruz žije 2,5 milionu lidí, tedy čtvrtina obyvatel země.  

Hlasování se na většině území Santa Cruz uskutečnilo v poklidu a ve slavnostní atmosféře. Pouze na několika místech v chudších oblastech zaútočili Moralesovi přívrženci především z řad indiánského obyvatelstva na volební místnosti a zapalovali urny.

Při potyčkách zemřela podle DPA stará žena, která se nadýchala slzného plynu. Ten použila policie k rozehnání protestujících odpůrců autonomie. Při dalších potyčkách bylo zraněno nejméně 21 lidí.

Napětí mezi chudými a bohatými provinciemi roste

Největší a nejbohatší region chce získat větší kontrolu nad svými přírodními zdroji, zejména ložisky zemního plynu. Chce se tak alespoň částečně vymanit z vlivu levicového prezidenta Eva Moralese, který už znárodnil většinu klíčových energetických zdrojů země. Ústřední bolivijská vláda, které hrozí ztráta značné části příjmů, hlasování ostře kritizovala.

Morales označil referendum za protiústavní a za projev separatistických tendencí liberální opozice, který hodlá ignorovat. Bude ale asi muset se separatistickými hlasy začít jednat, protože napětí mezi bohatými a chudými provinciemi se neustále zvětšuje. 

Prezident Morales, který je velkým obdivovatelem kubánského komunistického režimu, včetně jeho bývalého vůdce Fidela Castra, prosazuje větší rovnostářství v přerozdělování příjmů státu, a to zejména ve prospěch chudých obyvatel.

Bohaté departementy ale už nechtějí sponzorovat ty chudší a podobné referendum jako v Santa Cruz chystají i provincie Beni, Pando a Tarija, ve kterých spolu se Santa Cruz žije více než 35 procent ze všech devíti a půl milionu obyvatel Bolívie.