Irsko vyměnilo premiéra - Aherna střídá Cowen

Dublin - Irský premiér Bertie Ahern dnes odstoupil z funkce. Nedokázal totiž uspokojivě vysvětlit, kde přišel ke svým financím. Podezření z korupce ho tak stálo křeslo. Ve funkci ho nahradí nynější ministr financí Brian Cowen. Politický veterán Cowen působil už v šesti vládách. Ve vysoké politice se pohybuje už bezmála čtvrtstoletí.

Ahern, který irský vládní kabinet řídí už 11 let, má tento měsíc znovu svědčit před protikorupčním tribunálem. Ten zkoumá řadu kontroverzních plateb z 90. let, kdy Ahern zastával funkci ministra financí.

Premiér stále trvá na tom, že jeho finance jsou legálního původu. Ze své funkce odstoupil kvůli neustávající publicitě, kterou jeho „skandál“ vyvolává. Navzdory tomu se mezi Iry stále těší velké popularitě. Obyvatelé mu přisuzují velkou zásluhu na vzestupu irské ekonomiky. „Ahern je nejoblíbenějším premiérem. Na nic si nehrál - od začátku se mu říkalo premiér v bundě,“ říká publicistka Jarka Stuchlíková.

Cowen se narodil ve městě Tullamore v hrabství Offaly. Stejně jako jeho otec se od mládí angažoval ve straně Fianna Fáil. Během svého politického působení už zastával například funkci ministra zahraničí nebo energetiky. V posledních týdnech se spekuluje, zda se během svého premiérského působení pustí do větších politických změn. „Pravděpodobně to neudělá, protože má před sebou v roli premiéra jen rok do dalších voleb,“ vysvětluje Jarka Stuchlíková.