Obama v Afghánistánu zahájil své zahraniční turné setkáním s vojáky

Kábul - Barack Obama dnes v Afghánistánu zahájil svou ostře sledovanou zámořskou cestu, během které navštíví Jordánsko, Izrael, Německo, Francii a Británii a nejspíš i Irák. Dosud nebylo jisté, které země během svého turné prezidentský kandidát navštíví. O tom, že Obama zavítá i do Bagdádu, informoval jeho republikánský rival John McCain. Obama ale zatím kvůli bezpečnosti nezveřejnil žádné podrobnosti.

Obama se v Afghánistánu setkal s americkými veliteli i vojáky na letecké základně v Bagrámu, vzdálené asi 60 kilometrů severozápadně od Kábulu. Právě Bagrám je hlavní americkou vojenskou základnou v zemi. Její součástí je i vězení, kde USA podle amerického tisku zadržují zhruba 630 lidí. Obama měl rovněž na programu návštěvu americké jednotky v Džalalábádu ve východní části země. Džalalábád leží nedaleko jeskynních komplexů Tora Bora, kam se po invazi USA do Afghánistánu v roce 2001 uchýlily špičky teroristické sítě Al-Káida. Senátor měl rovněž v plánu schůzku s prezidentem Hamídem Karzáím.

Obama chce ukázat, že zahraniční politice rozumí 

Zámořskou cestou chce Obama čtyři měsíce před volbami dokázat, že je v zahraniční politice stejně schopný jako zkušenější McCain. Sebevědomí Obamovi nechybí - za oceán si přivezl letadlo plné amerických novinářů.

Na své cestě do Evropy a na Blízký východ by se Obama měl setkat s jordánským králem Abdalláhem II., v Izraeli s prezidentem Šimonem Peresem a s premiérem Ehudem Olmertem, v Ramalláhu na západním břehu Jordánu s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem a v Německu s kancléřkou Angelou Merkelovou. 

Barack Obama:

„Chci více naslouchat než mluvit.“

Před svým „výletem“ se Obama médiím svěřil, že chce především naslouchat. „Chci mluvit s veliteli v Afghánistánu i v Bagdádu, abych věděl, co je trápí. A také chci poděkovat našim vojákům za jejich hrdinskou práci,“ řekl senátor těsně před startem.

Obama se také rozhodl, že během své návštěvy Berlína nepromluví před Braniborskou bránou. Nápad, že by prezidentský kandidát měl projev před symbolem německé metropole, se nelíbil Angele Merkelové. Nápad naopak uvítal ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Celá záležitost tak vyvolala rozepře v německé vládní koalici. Obamův tým se nakonec rozhodl pro změnu místa projevu. Podle agentury DPA přednese senátor svůj projev pravděpodobně u Sloupu vítězství, který stojí zhruba dva kilometry od Braniborské brány.

Vydáno pod