Třímetrová trhlina v trupu donutila nouzově přistát australské letadlo

Manila - Nouzovým přistáním na Filipínách skončil let Boeingu 747 australských aerolinií Qantas Airways s 365 cestujícími na palubě. V trupu letadla, které směřovalo z Hongkongu do australského Melbourne, se po obrovské ráně objevila zhruba třímetrová trhlina a v kabině prudce klesl tlak. Drama skončilo bez zranění a podle informací letecké společnosti nebyl nikdo z 364 cestujících a 19 členů posádky zraněn. Příčina vzniku otvoru se teprve vyšetřuje, podle prvních zjištění expertů ale zřejmě nešlo o výbuch a incident patrně nesouvisí s terorismem.

Pasažéři Boeingu 747 na lince Londýn - Melbourne uslyšeli asi hodinu po startu v Hongkongu, kde měl stroj mezipřistání, silnou ránu ve spodní části letadla, která prorazila i otvor do kabiny cestujících a způsobila prudké snížení tlaku. Z původních dvanácti kilometrů se stroj propadl o více než čtyři tisíce metrů. Pasažérům byly vzápětí poskytnuty kyslíkové masky, posádka je informovala o tom, že mění směr na Manilu, a začala se strojem nouzově klesat.

Po bezpečném přistání na letišti ve filipínské metropoli, které posádka podle vedení australské letecké společnosti Quantas zvládla na vysoké profesionální úrovni, odměnili cestující piloty potleskem. Společnost poté zajistila pasažérům ubytování a náhradní spoj do Melbourne a potvrdila, že nikdo na palubě letadla nebyl zraněn.

Letecký expert Chris Yates BBC řekl, že podle prvních zpráv nebyly zjištěny zjevné znaky exploze v letounu nebo na jeho vnější straně. Podle americké dopravní bezpečnostní agentury, jejíž experti se zapojí do vyšetřování, zřejmě incident nesouvisí s terorismem. Agentura AP uvedla, že na vnějším plášti letadla zmizel kovový plát, který zakrývá místo, kde je pravé křídlo připevněno k trupu.

Důvod výbuchu v zavazadlovém prostoru zatím ještě není známý. Cestující byli ubytováni v hotelu, kde čekají na další let do Melbourne. Austrálie již vyslala experty, kteří mají výbuch vyšetřit.

Vydáno pod