V Motole začal fungovat unikátní rentgen s pohyblivým ramenem

Praha - Ve Fakultní nemocnici v Praze - Motole dnes začali využívat unikátní rentgenový přístroj KODAK DR 9500. V současné době nejmodernější robotizované všestranně pohyblivé rameno, které je zavěšené na stropě, umožňuje z různých stran snímkovat nemocné v těžkém zdravotním stavu a pacienty s polytraumaty, aniž by se s nimi muselo hýbat. Přístroj, který pracuje metodou přímé digitalizace rentgenového obrazu, je prvním v České republice a také ve východní a střední Evropě. Přístroj za 14 milionů korun byl pořízený za státní dotace.

Podle přání obsluhy se RTG pomocí dálkového ovládání nastavuje do potřebných poloh kolem nehybně ležícího pacienta na transparentním vozíku. Přístroj má naprogramováno i 35 automatických poloh. Na jednom konci ramene je rentgenový zářič, na druhém detektor obrazu.

Díky metodě přímé digitalizace rentgenového obrazu je nález okamžitě k dispozici příslušným odborníkům. Zaznamenaný snímek se na monitoru zobrazí už za několik vteřin a díky počítačové síti je k dispozici všem lékařům.

Pacient je u nového přístroje vystaven také o třetinu menšímu radiovému záření než u běžných rentgenů. Stroj patří k vyžadovaným novinkám na mnoha renomovaných radiologických a traumatologických pracovištích v celé Evropě.

Vydáno pod