Empire State Building se zaměří na ochranu životního prostředí

New York - Slavný newyorský Empire State Building půjde příkladem ostatním budovám podobných rozměrů v ochraně životního prostředí. Majitelé stavby totiž chystají projekt, který by jim měl každoročně ušetřit 4,4 milionu dolarů za energii a během příštích let omezit škodlivé emise oxidu uhličitého vyprodukované tímto mrakodrapem o více než sto tisíc metrických tun. Velkolepý projekt oznámil v 80. patře světoznámé budovy bývalý americký prezident Bill Clinton a newyorský starosta Michael Bloomberg.

Investice do takzvaných zelených opatření mrakodrapu Empire State by měly stát kolem 20 milionů dolarů a za 15 let mají omezit jeho emise skleníkových plynů o 105 000 metrických tun, což se rovná ročním emisím zhruba 17 500 automobilů. Clinton uvedl, že doufá, že ostatní podobné stavby ve světě si vezmou z této iniciativy příklad. „Musíme dokázat, že to jsou správné počty,“ řekl. 

Podle expertů je rekonstrukce 443 metrů vysokého mrakodrapu důležitým krokem k ochraně životního prostředí v New Yorku, kde 900 000 budov způsobuje 79 procent znečištěného ovzduší. Rekonstrukce bude zahrnovat výměnu všech 6500 oken za jiná, která v létě pomáhají udržet vnitřek budovy chladný a v zimě naopak zamezují ztrátě teploty. Opravami projde například také ventilace či osvětlení.


Práce na budově již začala a měla by být dokončena do konce příštího roku. To znamená, že se bude rekonstruovat déle, než byla stavěna. V roce 1931 byl mrakodrap otevřen poté, co se na něm pracovalo jeden rok a 45 dní. Veškeré projekty související s ochrannou životního prostředí mají být na budově dokončeny do roku 2013. 

V USA se podle architekta českého původu Josepha Balaze začaly energeticky úsporné domy budovat teprve nedávno, přibližně před šesti lety. „Postavil se první rezidenční věžák se 300 byty a byl to první dům designovaný tak, aby splňoval veškeré požadavky úspory energie,“ připomněl Balaz. Bloomberg stanovil cíl omezit škodlivé emise v New Yorku o 30 procent do roku 2030.