Filipínská policie osvobodila uneseného Švýcara

Manila - Filipínská policie osvobodila na jihu země švýcarského pracovníka Červeného kříže, kterého tři měsíce zadržovali islámští radikálové ze skupiny Abú Sajáfa, údajně napojení na mezinárodní teroristickou síť al-Káida. Podle agentury Reuters to dnes oznámil filipínský ministr obrany Gilbert Teodoro. Švýcar je nyní v domě provinčního guvernéra a dostává se mu lékařské péče. Osmatřicetiletý Andreas Notter byl jedním ze tří zaměstnanců Mezinárodního výboru Červeného kříže, které členové islamistické Skupiny Abú Sajáfa unesli 15. ledna na ostrově Jolo. Na počátku dubna propustili Filipínku Mary Jean Lacabaovou. Ital Eugenio Vagni zůstává v zajetí.

Filipínské bezpečnostní zdroje se zatím rozcházejí ve vysvětlení, jak se Švýcar na svobodu dostal. Mluvčí armády Edgar Arevalo řekl, že Nottera našli vojáci ve vnitrozemí ostrova. Velitel filipínské policie Jesus Verzosa naopak tvrdí, že ho povstalci pustili, když je pronásledoval policejní oddíl a oni se snažili prorazit kordon okolo jejich tábora.

Do pátrání po rukojmích bylo nasazeno zhruba 1000 vojáků. Únosci ale pohrozili, že jednomu ze zadržovaných uříznou hlavu, pokud se armáda nestáhne. Do konce března tak vyklidilo pozice na ostrově kolem 800 vojáků. Skupina Abú Sajáfa, která vznikla počátkem 90. let, je únosy nechvalně proslulá. Poslední spáchala v roce 2001, kdy se jí podařilo v jednom z pobřežních letovisek zajmout 20 turistů, včetně tří Američanů. Tři zajatce tehdy únosci usmrtili.

Skupině je také přičítána odpovědnost za atentát na trajekt nedaleko filipínské metropole Manily v roce 2004, při němž zahynula více než stovka lidí. Nejvyšší vůdci Skupiny Abú Sajáfa byli ale na přelomu let 2006 a 2007 zabiti při střetech s armádou a organizace od té doby není už tak aktivní. Odhaduje se, že na ostrově Jolo a na sousedním ostrově Basilan působí asi 350 jejích členů.

Švýcar Andreas Notter, Filipínka Mary Jean Lacabaová a Ital Eugenio Vagni
Zdroj: ČT24/EBU
Vydáno pod