Němci volí podle toho, co pijí

Bavorsko – Do německých voleb chybí jediný týden. Třetina voličů přitom ještě neví, komu nakonec dá svůj hlas. Zvláště velké strany mají důvod k obavám. Při pohledu na politickou mapu Německa to v minulosti vypadalo, že Němci volí podle toho, co pijí. Ani v tradičních baštách teď ale strany nemají podporu jistou.

Bavorská Hallertau je rájem pivařů. Třetina světového chmele pochází právě odtud. Zdejší obyvatelé mají stále stejné zvyky – v pátek posedí v hospůdce a v neděli jdou do kostela. A právě proto tu má volební žeň Křesťansko-sociální unie (CSU). „CSU dokázala agrární zemi zmodernizovat a připoutat si dělníky, střední třídu i podnikatele,“ říká ředitel místního pivovaru Paul Waller. 

O 400 kilometrů dál na severozápad je jiný svět. Rýnské Hesensko je s 26 tisíci hektary největší vinařskou oblastí Německa. Kolem vína se tu točí úplně všechno. Lidé v okolí Mohuče rádi pijí červené a červené pak také volí. SPD je v zemi Porýní Falc u moci už 18 let v kuse. 

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)

Strany ale v posledních letech své tradiční bašty ztrácejí. Bavorská CSU dopadla v minulých zemských volbách nejhůře za půl století. I na ní přitom závisí osud kancléřky Angely Merkelové. SPD zase drtí nejslabší preference všech dob a hrozí ji odchod do opozice. Poslední předvolební průzkumy ale naznačují zvyšování podpory SPD. A to by mohlo znamenat volební drama.