Třiatřicet haitských dětí je zpátky u rodičů

Port-au-Prince - K rodičům se vrátilo 33 haitských dětí, které skupina amerických baptistů chtěla odvézt ze země po katastrofálním zemětřesení z 12. ledna. Skupinu zadržela policie 29. ledna na haitsko-dominikánské hranici. Ukázalo se, že nejde o sirotky, jak misionáři tvrdili. Děti pak skončily v SOS vesničce na předměstí Port-au-Prince. Sjednocené rodiny dostaly finanční a humanitární pomoc. Haitský soud už vyšetřil a propustil všechny misionáře kromě vedoucí skupiny Laury Sylsbyové.

Mluvčí SOS vesniček Line Wolfová Nielsenová:

„Rodiny se opět shledaly se svými dětmi. Žádné z dětí nebylo sirotek.“

Desetičlenná skupina, sestávající převážně z příslušníků baptistické církve, která působila na Haiti, se s 33 dětmi snažila bez příslušných dokumentů dostat z Haiti do sousední Dominikánské republiky. Zadrženi byli 29. ledna na hranicích mezi oběma státy. Když se ukázalo, že všechny z těchto dětí své rodiče mají, hájili se Američané tím, že měli s dětmi dobré úmysly a že je pouze chtěli převézt do útulku v zahraničí.

Osm zadržených misionářů bylo propuštěno již 18. února a vrátilo se do USA, později byla propuštěna i zástupkyně vedoucí skupiny Charisa Coulterová. Sama vedoucí skupiny Laura Sylsbyová je dále držena v Port-au-Prince kvůli dalšímu vyšetřování. Soud sice 23. února rozhodl také o jejím propuštění, neuvedl ale, kdy se tak stane.