Postup Sahary má zastavit „zelená zeď“

Ndjamena (Čad) - Africké státy chtějí napříč svým kontinentem vybudovat pás stromů, jímž chtějí zastavit rozšiřování Sahary. Projekt takzvané „Velké zelené zdi“ na svém vůbec prvním summitu v Čadu podpořilo jedenáct afrických států, kterým kvůli postupu pouště hrozí hlad. Nápad se objevil už před pěti lety, dosud ale chyběly peníze na jeho provedení. Rozpočet zatím nebyl stanoven a pozorovatelé se podle BBC obávají, že se státy nedokážou na realizaci dohodnout.

Sahara již začala pomalu pronikat do zemí na svém jižním okraji a pohlcovat jejich úrodnou půdu. Některým státům tak podle pozorovatelů hrozí nejhorší potravinová krize za posledních 30 let.

Jedenáct států by nyní postup pouště chtělo zastavit. Plánují vysadit pás lesa o šířce 15 kilometrů a délce 7 775 kilometrů, který by procházel státy Burkina Faso, Džibutsko, Eritrea, Etiopie, Mali, Mauritánie, Niger, Nigérie, Senegal, Súdán a Čad. Skládat by se měl ze stromů, které se adaptovaly k životu v tamních podmínkách. V úvahu přichází až 37 druhů rostlin. Lesní pás má především zpomalit erozi půdy způsobenou ostrými větry.

Události, komentáře o \"Velké zelené zdi\" (zdroj: ČT24)

Abdulaye Wade, senegalský prezident:

„Poušť se rozlézá jako rakovina. Musíme se bránit. Proto jsme se rozhodli pustit do tohoto titánského boje.“

Podle senegalského prezidenta Abdoulaye Wadeho, jednoho z hlavních propagátorů „zelené zdi“, je druhým krokem po zastavení postupu pouště její kolonizace. „Velká zelená zeď je projekt vymyšlený Afričany pro Afričany a všechny budoucí generace. Je to příspěvek Afriky do boje proti globální změně klimatu,“ prohlásil prezident Čadu Idriss Deby Itno.

Na čtvrtečním setkání jedenáctky projektu pomoc ve výši 119 milionů dolarů (více než 2,4 miliardy korun) slíbil Světový fond životního prostředí (GEF). Země by se o peníze měly podělit.

Poušť
Zdroj: ČT24
Vydáno pod