Z ropné skvrny se záliv možná vzpamatuje už napřesrok

Washington - Mexický záliv se z katastrofální ropné tragédie vzpamatuje možná už před koncem roku 2012, i když nejhůře zasaženým částem amerického pobřeží potrvá návrat k původnímu stavu ještě o několik let déle. S odvoláním na studii vědců z Texaského univerzitního systému to tvrdí správce odškodňovacího fondu, který ustavila britská firma BP. Právě výbuch jejího vrtu únik ropy způsobil. Floridská prokuratura odhad zpochybnila s tím, že správce fondu je na BP přímo napojen.

Během loňské ropné havárie vyteklo z podmořského vrtu v hloubce 1500 metrů do Mexického zálivu téměř 800 milionů litrů ropy. Surovina zasáhla pobřeží pěti amerických států, včetně ekologicky citlivých mokřadů v deltě Mississippi. Podle vědců by se během dvou let mělo množství lovných ryb v moři vrátit na úroveň před ropnou havárií. Nemusí to nicméně platit pro nejhůř zasažené části moře v okolí vadného vrtu, který loni od dubna do července chrlil do moře ropu.

Studii si nechal zpracovat fond, který rozděluje odškodné lidem postiženým ropnou katastrofou. „Během nadcházejících dvou let bude docházet k postupnému zotavování (Mexického zálivu),“ zhodnotil výsledek studie správce fondu Kenneth Feinberg.

Ochránci životního prostředí se obávají, že by dodatečné ekologické škody mohly způsobit i chemické dispergátory, které se loni užívaly k rychlejšímu rozkladu ropy v moři. Výzkumy totiž ukázaly, že část ze dvou milionů litrů dispergátorů klesla ke dnu Mexického zálivu a nerozpadla se tak rychle, jak se předpokládalo. Dlouhodobá přítomnost chemikálií ve vodě přitom může ovlivnit potravinový řetězec v Mexickém zálivu.