Strauss-Kahn: Vinen se necítím

New York – Končící šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn stanul před soudem. Prohlásil tu, že se cítí nevinen. Čelí podezření, že se pokusil znásilnit pokojskou v newyorském hotelu. Za pokus o znásilnění a další obvinění mu hrozí až 25leté vězení. Před budovou soudu demonstrovalo na podporu své kolegyně několik desítek pokojských.

Po milionové kauci a se sledovacím náramkem čeká Dominique Strauss-Kahn na soud v luxusu, na který byl zvyklý. Jeho žena si na Manhattanu pronajala dům s posilovnou a kinosálem, který realitní kanceláře nabízí k prodeji za 14 milionů dolarů. A hodně peněz bude Strauss-Kahn potřebovat i dál, na právníky podle odhadů 200 tisíc dolarů měsíčně. Víc mu u soudu ale pomoct nemůžou.

Před budovou soudu čekalo na 62letého Francouze i několik desítek pokojských. Přišly podpořit svoji 32letou spolupracovnici, kterou Strauss-Kahn údajně sexuálně napadl. „Nebudeme zticha. Budeme mluvit. Když někdo udělá něco špatně, tak budeme držet spolu a mluvit za všechny,“ říká pokojská z hotelu Chopin. „Potřebovaly bychom nějaké tlačítko pro případ ohrožení. Práce pokojských je nebezpečná, jednáme se spoustou nejrozmanitějších lidí z různých zemí. Nevíte, kdo ti lidé vlastně jsou,“ dodává jiná její kolegyně.

„Pokud to udělal, nikdo ho k tomu nenutil. A musí pykat. Je mi jedno, kdo jste. Pokud spácháte zločin, měl byste se z něho zpovídat,“ říká policista James Carver. Skandální kriminální případ se přitom hodně probírá i mezi pařížskou elitou. Strauss-Kahn chtěl totiž kandidovat v prezidentských volbách.

A Strauss-Kahn odešel i z čela Mezinárodního měnového fondu. O jeho bývalý post se už naplno bojuje. Favorizovaná francouzská ministryně Christine Lagardeová to ale nebude mít snadné. Musí se vypořádat hlavně s odporem některých rozvojových zemí, kterým se nelíbí zažité pravidlo, že v čele Mezinárodního měnového fondu stojí Evropan.

Pokojské demonstrují před budovou soudu
Zdroj: ČT24