Nahradí „zelený pohřeb“ tradiční krematoria?

New York - Za převratnou novinku v pohřebnictví označují odborníci patent skotské firmy Resomation, který chce jako první na světě vyzkoušet pohřební služba ve floridském St. Petersburgu. Podstatou experimentu je rozpuštění měkkých částí nebožtíkova těla ve vroucím alkalickém roztoku. Výhody jsou jednoznačné - objem vypuštěných skleníkových plynů je o třetinu menší než při pohřbu žehem a spotřeba energie je nižší až sedminásobně. Florida je jedním ze sedmi amerických států, jež příslušnou technologii už povolily.

„Zelený pohřeb“, jak inovaci nazvala britská BBC, chce už brzy nasadit do nabídky Andersonova a McQueenova pohřební služba. Později, jak skotský držitel patentu doufá, se po nezbytných legislativních úpravách najdou další i v Evropě. Propagační leták zvlášť upozorňuje na výhodu spolehlivého oddělení amalgámu od nebožtíkových zubů.

Rtuť z amalgámu se totiž v kontaktu s klasickým kremačním ohněm vypaří a jen v Británii má na svědomí plných šestnáct procent veškerých rtuťových par v ovzduší. Mnohá krematoria ve Spojeném království musela instalovat nákladný filtrační systém, který nežádoucí emise blokuje.

Tělo nebožtíka se uloží do roztoku hydroxidu sodného o teplotě 180 stupňů Celsia pod tlakem deseti atmosfér. Nanejvýš za tři hodiny se tkáň rozpustí a odplaví ji městská kanalizace. Odpad je zcela sterilní, neobsahuje ani stopy DNA. Kosti pak podstoupí proces v takzvaném kremulátoru, kterým se zpracovávají i zbytky kostí při klasickém pohřbu žehem. Jde o stroj, který rozmělní kostní tkáň na jemný popel a uloží do urny.

Floridský revoluční pohřeb nebude úplnou premiérou, protože podobnou praxi už kdysi zavedli v americkém Ohiu, než jim to soud zakázal. S pomocí hydroxidu sodného už prý také pohřbili několik lidí v australském Queenslandu.