Americká armáda osvobodila Íránce z rukou pirátů

Washington – Americké vojenské námořnictvo zachránilo v Arabském moři 13 Íránců, které drželi jako rukojmí somálští piráti. Podle Pentagonu námořníci 15 pirátů zajali a Íránce i s jejich lodí propustili. Podle Pentagonu proti pirátům zasáhla bojová skupina sdružená kolem letadlové lodi John C. Stennis. Tato plavidla opustila minulý týden Perský záliv, když Írán pořádal v Hormuzském průlivu a jeho okolí vojenské manévry. Teherán následně vyzval USA, aby svou loď do Perského zálivu nevracely.

Skupina zachytila v Arabském moři nouzové volání od posádky íránské lodi, kterou před 40 dny piráti unesli. Z amerických plavidel poté odstartovalo několik vrtulníků, jejichž posádky dokázaly bez odporu piráty přemoct.

„Íránci byli drženi jako rukojmí, dostávali jen omezené dávky potravin a byli nuceni proti své vůli pomáhat pirátům při jejich operacích,“ prohlásil Josh Schminky, který se na záchranné operaci podílel. „Kapitán íránské lodi byl vděčný, že jsme jim přišli na pomoc. Bál se, že by mohli být v zajetí ještě celé měsíce,“ dodal.

Vydáno pod