Cypřiš starý 3500 let lehl na Floridě popelem

Washington - Na Floridě shořel jeden z nejstarších stromů planety, tři a půl tisíce let starý cypřiš přezdívaný Senátor. Byl nejstarším a nejvyšším stromem svého druhu ve Spojených státech. Příčinou požáru byl zřejmě zásah blesku. Místní hasiči dorazili ke stromu časně ráno, ale přes jejich veškerou snahu se 36 metrů vysoký strom za několik hodin zhroutil.

Výjimečný exemplář cypřiše holého, který je znám také jako tisovec dvouřadý, byl v okolí znám jako Senátor. Byl pojmenován po senátorovi Mosesovi Oscaru Overstreetovi, který byl státním senátorem ve 20. letech a park i s tímto stromem věnoval místnímu okresu Seminole.

Pro indiány to byl orientační bod, pro bělochy atrakce už od 19. století. Čtyřicetimetrový kolos rostl u Longwoodu na Floridě 3,5 tisíce let. Zhoubou pátého nejstaršího cypřiše na Zemi se staly plameny. Hasiči táhli hadice tři sta metrů lesem, ale nadarmo. Strom byl dutý a zafungoval jako komín. „Museli jsme vycouvat kvůli kolapsu, hořel vršek a padal, museli jsme se přeskupit,“ popsal zásah velitel hasičů. 

Zasáhl i vrtulník, ale to už bylo pozdě. Hodinu a půl po nahlášení požáru  zbyl z největšího stromu východně od Mississippi jen šestimetrový pahýl. Místní lidé jsou otřeseni, chodily sem celé generace jejich předků. 

Podezření padlo nejdřív na žháře, ale hasiči pak našli ohnisko vysoko ve kmeni. Život obdivovaného cypřiše tak ukončila nejspíš sama příroda bleskem, nebo samovznícením od tření kusů dřeva v puklině.

Strom pamatoval válku Severu proti Jihu (1861-1865), obejevení Ameriky (1492) nebo dobu, kdy Indiáni začali obdělávat půdu (1500 - 1000 př. n. l.). Podle dendrologa Jiřího Burdy je to nenahraditelná ztráta i z hlediska genofondu. Katastrofa tak má jediný klad: ze zbytků pařezu možná půjde upřesnit věk stromu.

Do Česka se tisovce dvouřadé dostaly okolo roku 1640. Vidět jsou třeba v průhonickém parku, jejich vzrůst je ale proti těm americkým zatím skromný.