Počet žen ve vedoucích pozicích by mohly určit kvóty

Štrasburk - Evropský parlament bude projednávat zprávu o rovnoprávnosti žen a mužů. Jedná se o každoroční akt - letos ovšem ve stínu návrhu eurokomisařky Redingové na zavedení závazných právních norem, které by řešily nerovnoměrné zastoupení mužů a žen ve vedoucích pozicích a rozdíly v odměňování. Určitý počet vedoucích pozic by tak měl připadnout ženám. Ženy by měly víc fungovat i v představenstvech firem.

Evropská unie řeší otázku rovnoprávnosti žen v Evropském parlamentu. Europoslanci dnes hlasovali o konečné podobě pravidelné zprávy. Pro poslance byla ale důležitější otázka postavení žen v řídicích orgánech. „Návrh prošel hlasováním a získal významnou podporu,“ řekl místopředseda EP Oldřích Vlasák.

„Mnoho právníků bude mít určitě problém diktovat soukromým firmám určité procento žen ve vedoucích orgánech jednotlivých soukromých firem,“ poznamenal Vlasák, který se v principu staví proti kvótám. Vyrovnat by se ale podle něj měly podmínky platové.

Rozhovor s Olgou Sehnalovou a Oldřichem Vlasákem (zdroj: ČT24)

Nejedná se přitom o otázku novou. „O tomto problému jsme hlasovali již v roce 2011,“ podotkla europoslankyně Olga Sehnalová. S kvótami přišlo Norsko v roce 2003. Legislativně k tomu přistoupilo dalších několik evropských zemí - Francie, Itálie, Belgie, Holandsko či Španělsko.

Olga Sehnalová, europoslankyně:

„Musíme jít po kvalitě. Otázka je, jestli stav, kdy je ve vedení podniků 13 procent žen a 87 procent mužů, je skutečně výrazem kvality. Myslím si, že pokud bychom skutečně šli po vzdělání, schopnostech a výkonu, nemuseli bychom mít o ženy ve vedení strach. Kritéii jsou ale často jiné parametry.“

Vydáno pod