Srbský prezident ve funkci končí, o křeslo se ale brzy opět přihlásí

Bělehrad - Srbský prezident Boris Tadić se rozhodl odstoupit z funkce, aby se prezidentské volby mohly konat v květnu spolu s parlamentními. Tadić, jehož řádný mandát měl skončit příští rok v únoru, dnes o svém záměru informoval grémium Demokratické strany (DS), kterou vede. Komentátoři tento krok vysvětlují nejen ekonomickými důvody, ale rovněž snahou zvýšit prozatím nelichotivé volební vyhlídky DS. Tadić se hodlá znovu ucházet o prezidentské křeslo.

Ve středu bude Tadić podle rozhlasové a televizní stanice B92 o svém rozhodnutí písemně informovat předsedkyni parlamentu Slavicu Djukičovou-Dejanovičovou, která předčasné prezidentské volby vypíše na 6. května, kdy se budou konat také parlamentní a komunální volby.

Jednotné volební datum má ušetřit peníze

Djukičová-Dejanovičová rovněž formálně převezme prezidentské pravomoci. Tadić vysvětlil své rozhodnutí tím, že pro občany bude lepší, když půjdou k volebním urnám jen v květnu. Ušetří se tak peníze ze státní pokladny.

Analytici nicméně soudí, že populární Tadić chce přímou účastí v květnových volbách pomoci Demokratické straně, které podle průzkumů hrozí porážka od Srbské pokrokové strany Tomislava Nikoliče. Nikolić se rovněž uchází o prezidentský post.

Pokud bude Tadić opět zvolen prezidentem, půjde už o jeho třetí mandát. Nová srbská ústava povoluje sice jen dva mandáty, ale Tadić zastával první funkční období (2004-2008) v době, kdy Srbsko bylo v unii s Černou Horou, proto se na něj toto omezení ještě nevztahuje. Podgorica po referendu vyhlásila nezávislost na Bělehradu v červnu 2006.

Vydáno pod