Angola slaví výročí ukončení občanské války

Luanda - Celých sedmadvacet let trvala v Angole občanská válka. Dnešní den by měl připomenout výročí jejího ukončení. V ozbrojeném konfliktu bojovaly tamní politické strany o to, která získá moc po vyhlášení nezávislosti. Desítky let válčení připravily o život víc než půl milionu lidí. Boje měly tragický dopad i na ekonomickou a sociální situaci v zemi.

Jihoafrický stát má za sebou krvavou minulost. Od konce 19. století byla Angola portugalskou kolonií. Když Evropané odmítli snahy osamostatnit se, vypukla guerillová válka. Zformovala se tři hnutí usilující o nezávislost. Po čtrnácti letech bojů, v roce 1975, dosáhla svého. Angola se stala samostatnou republikou. Krátkou radost z vítězství ale vystřídaly neshody a další boje o to, která politická strana zemi povede, vypukla tak občanská válka.

Angola se ale z konfliktů celkem rychle vzpamatovala

V roce 1994 byl zahájen mírový proces, o pár let později dokonce vznikla vláda národní jednoty. Ani ta ale netrvala dlouho. Boje neustaly a v roce 1999 musel generální tajemník OSN prohlásit mírový proces za neúspěšný. Když o tři roky později padl vůdce jedné z politických frakcí, zavládl klid zbraní a politická situace v zemi se začala uklidňovat.

Boji poznamenaná země se ale s ekonomickou nestabilitou srovnávala dlouhá léta. Snaží se čerpat z bohatých přírodních zdrojů - hlavně ropy. Po Nigérii a Alžírsku je třetím největším producentem v Africe. Především díky ziskům z ropy, kterou prodává hlavně do Číny, se Angola stala jednou z nejrychleji rostoucích ekonomik Afriky.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)