Rusko přesunuje rakety S-400 do Kaliningradu

Moskva - Americko-ruská roztržka kolem výstavby systému protiraketové obrany v Evropě pokračuje. Rusko včera začalo rozmisťovat mobilní rakety země-vzduch S-400 v kaliningradské oblasti. Informoval o tom s odvoláním na nejmenované armádní zdroje deník Izvěstija. Ten ale neupřesnil, kolik raket už bylo rozmístěno. Střely, jež má Rusko rozmístěny i kolem Moskvy, mají dolet až 400 kilometrů.

S-400 je jedním z nových systémů protivzdušné obrany majících nahradit dosavadní systémy S-300. Další rakety S-400, které jsou nejmodernějším ruským systémem tohoto druhu, mají být ještě letos rozmístěny také na ruském Dálném východě.

USA a Rusko spolu „válčí“ o systém protiraketové obrany

Informace o raketách v pobaltské enklávě vklíněné mezi Polsko a Litvu přicházejí v době zvýšeného napětí mezi Spojenými státy a Ruskem kvůli plánům Washingtonu vystavět systém protiraketové obrany v Evropě.

Dmitrij Medvěděv a Vladimir Putin
Zdroj: ISIFA/EPA/IVAN SEKRETAREV

Podle dosluhujícího ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva by mělo být Rusko do roku 2018 vyzbrojeno tak, aby mohlo na hrozbu amerického protiraketového deštníku odpovědět. Zároveň oznámil, že reforma ruských ozbrojených sil započatá v roce 2008 je u konce.  

Moskva už dlouho vyjadřuje obavy z amerických plánů na výstavbu protiraketového štítu. Rusko kvůli tomu uvedlo do stavu vyšší bojové pohotovosti radiolokační stanice v Kaliningradě, posílilo ochranu strategických jaderných arzenálů, vyvíjí také obranné prostředky.