Rozčilený tajfun Vincence dál pustoší východní Asii

Peking – Mohutný tajfun Vincence, který se včera přehnal Hongkongem a zranil 120 lidí, pokračuje ve své pustošivé cestě po pobřeží Dálného východu; z Číny se přesunul nad severní Thajsko, a ačkoli jeho síla polevila, škodí dál; thajské úřady hlásí četné sesuvy půdy.

Na území Hongkongu udeřila bouře v noci na úterý. Nejméně patnáct zraněných obyvatelů muselo být hospitalizováno. Přírodní živel srazil k zemi více než 600 stromů a vážně narušil dopravu, přestože se pohyboval nad mořem ve vzdálenosti 100 kilometrů od města. Kvůli špatnému počasí přestaly jezdit trajekty a zpoždění nabraly letecké i pozemní spoje.

S prudkým deštěm se ovšem už od pátku potýká celá Čína. Rozvodněná Žlutá řeka vyhnala v Čchung-čchingu z domovů na 40 000 lidí. Ti, co nestihli ze zaplaveného města utéct, teď zoufale čekají, až se k nim dostanou záchranáři na lodích.

Obrovskou zatěžkávací zkouškou kvůli povodním prochází přehrada Tři soutěsky. Od roku 2003, kdy se kontroverzní vodní dílo začalo napouštět, ještě hladina nebyla tak vysoko jako dnes, kdy dosahuje 158 metrů. Podle předpovědi Vincence nad vnitrozemím rychle zeslábne, pršet ale bude ještě několik dní.

Reportáž Petry Flanderkové (zdroj: ČT24)