Somálští piráti tentokrát tvrdě narazili

Mogadišo - Nejméně jeden somálský pirát zemřel a 25 dalších skončilo v poutech poté, co u somálských břehů napadli nizozemskou válečnou loď Rotterdam. Ta v místních vodách pátrala právě po námořních lupičích. Když chtěla zkontrolovat podezřelé plavidlo, spustili na ni piráti palbu z ručních zbraní. Jejich loď byla při střetu zcela zničena; když začala hořet, piráti se raději vrhli přes palubu. Posádka nizozemské lodi je následně zajala.

V Adenském zálivu a u východního pobřeží Afriky hlídkují válečné lodě řady států - od amerických a evropských, až po čínské. Jejich posádky kontrolují větší lodě, které piráti využívají jako základny. Vyplují s nimi daleko na moře, k útokům na obchodní plavidla pak od nich vyrážejí na malých rychlých člunech.

Piráti letos v této oblasti útočili nejméně často za poslední tři roky. Od ledna to bylo jen sedmdesátkrát - loni přitom za stejnou dobu napadli 190 lodí. Důvodů je hned několik - kromě výjimečně špatného počasí je odrazuje i to, že mnoho hlídek reaguje mnohem razantněji než Nizozemci. Piráti navíc přišli i o svou poslední baštu - somálský přístav Kismayo, z něhož jednotky Africké unie vyhnaly zbytky islamistických milic Šabáb. Právě ty pirátům poskytovaly potřebné zázemí.

Podle Mezinárodního úřadu pro námořní dopravu se tak somálské vody opět stávají relativně bezpečnými. Zvýšenou aktivitu námořních lupičů naopak úřady zaznamenaly v oblasti Guinejského zálivu u západních břehů Afriky a v asijských vodách.

Reportáž Pavla Šimka a komentář Michaela Romancova (zdroj: ČT24)
Vydáno pod