Cháveze na poslední cestě vyprovodil meč Simona Bolívara

Caracas – Prezidenti z Latinské Ameriky, Íránu a Běloruska se v Caracasu zúčastnili pohřbu venezuelského prezidenta Huga Cháveze. Na úvod obřadu položil viceprezident Nicolás Maduro na Chávezovu rakev zahalenou státní vlajkou meč Simona Bolívara. Právě k odkazu tohoto vůdce latinskoamerického povstání z 19. století se zesnulý socialistický prezident hlásil. Desetitisíce Venezuelanů se během pietního obřadu shromáždily v ulicích.

U rakve levicového vůdce vystavené ve vojenské akademii se vystřídali pozvaní političtí lídři, kteří po skupinkách drželi okolo ostatků několik desítek sekund čestnou stráž. Učinili tak mimo jiné kubánský prezident Raúl Castro, jeho brazilská kolegyně Dilma Rousseffová či bolivijský prezident Evo Morales, jeden z nejbližších Chávezových spojenců. „Byl neporazitelný. Odešel jako vítěz a to už nikdo nezmění. Je to zapsáno v historii,“ prohlásil ještě před obřadem Castro.

Chávezovy ideově blízké politiky z dalších částí světa reprezentovali například íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád a jeho běloruský protějšek Alexandr Lukašenko. Vyjma argentinské prezidentky Cristiny Fernándezové Kirchnerové, která z Caracasu odcestovala domů kvůli zdravotním potížím, byli na pohřbu přítomni všichni významní lídři zemí Latinské Ameriky. Španělsko vyslalo korunního prince Felipa. Za Českou republiku se oficiálně pohřbu nikdo nezúčastnil. Jak uvedl venezuelský ministr zahraničí Elías Jaua, na pohřeb přijelo 32 národních lídrů z celého světa, z čehož ministr usoudil, že „Chávezův odkaz sjednocuje svět“.

Poté, co mnohačlenný orchestr zahrál několik lidových písní a venezuelský katolický duchovní přečetl pasáž z evangelia, se mikrofonu chopil americký baptistický pastor a aktivista Jesse Jackson. „Velikého vůdce dělá to, jak se dokáže postarat o ty nejslabší. Hugo to dokázal,“ prohlásil Jackson. Zmínil však zároveň nedobré vztahy, které USA s Venezuelou v posledních letech měly, a vyzval k jejich zlepšení. „Jsme na stejném kontinentu, sdílíme stejné přírodní zdroje, máme společnou vášeň pro baseball, stejné sny… Měli bychom vybudovat mosty spojující naše národy,“ řekl.

Nina Hönigová k pohřbu Huga Cháveze (zdroj: ČT24)

Obřad, na němž televizní kamery zachytily například i hollywoodského herce Seana Penna, zakončil plamennou řečí Maduro. „Zde jsi náš veliteli a zde stojí všichni tví muži a ženy, kteří ti přísahali věrnost, jsme ti věrni až za hrob,“ pronesl emotivně. Jeho projev byl plný agresivních slov, vyzývajících k boji proti „zrádcům“, jež tento týden označil za strůjce Chávezovy smrti. Na závěr smutečního ceremoniálu předal Maduro Bolívarův meč Chávezově truchlící rodině.

Davy Chávezových příznivců, které se před akademií začaly shromažďovat již brzy nad ránem, doprovázely čekání na začátek obřadu provoláváním hesel jako „Chávez nezemřel, Chávez se rozmnožil!“ či „Já jsem Chávez!“ V ulicích města jako v minulých dnech převládala červená barva Chávezových socialistů.

Pro Cháveze truchlí i venezuelské děti
Zdroj: Ariana Cubillos/ČTK/AP

Po obřadu budou ostatky prezidenta vystaveny ještě zhruba týden, aby se mu mohly poklonit další statisíce zájemců. Poté bude Chávezovo tělo nabalzamováno, podobně jako ostatky Lenina, a nastálo vystaveno ve skleněné rakvi v Muzeu revoluce v Caracasu.

Chávez v úterý ve věku 58 let podlehl rakovině. O prezidentově zhoršeném zdravotním stavu média spekulovala již krátce po jeho prosincové operaci na Kubě.

Vydáno pod