Žaloba na Gašparoviče pro porušení ústavy se nekoná

Bratislava - Slovenský parlament podle očekávání odmítl návrh opozice na podání žaloby na prezidenta Ivana Gašparoviče kvůli údajnému porušení ústavy. Toho se údajně dopustil tím, že nejmenoval parlamentem zvoleného kandidáta Jozefa Čentéše generálním prokurátorem. Slovenská generální prokuratura je bez svého šéfa více než dva roky.

Proti iniciativě opozičních stran se už předem postavili poslanci vládního Směru - sociální demokracie (Směr-SD), který v roce 2009 podporoval Gašparoviče v přímé volbě hlavy státu.

V dosavadní historii samostatného Slovenska dosud žádný prezident návrhu na obžalobu z úmyslného porušení ústavy v parlamentu nečelil. Podmínkou pro její předložení ústavnímu soudu, který by o obžalobě Gašparoviče rozhodoval, je souhlas alespoň 90 poslanců ze 150členné Národní rady. Odsuzující verdikt by znamenal ztrátu prezidentského mandátu. Slovenskému prezidentovi vyprší druhé pětileté funkční období příští rok.

Čentéše zvolil parlament šéfem prokuratury ještě v roce 2011, tedy za minulé vlády, kterou tvořily strany současné opozice. Podle ústavy jmenuje generálního prokurátora prezident. Gašparovič to v případě Čentéše po dlouhém otálení neučinil, což zdůvodnil kontroverzními okolnostmi volby. Tu provázely třenice uvnitř tehdejší vládní koalice a dosud nepotvrzená podezření o kupování hlasů. Prezident připomněl také údajné selhání Čentéše, který omylem skartoval přepis výslechu jednoho poslance. Podle opozice tyto důvody právně neobstojí.

Pro návrh postavit Gašparoviče před ústavní soud se v tajném hlasování vyslovilo jen 45 poslanců, proti bylo 78 poslanců. Iniciativa tedy nezískala podporu ani všech opozičních zákonodárců. Směr-SD, který má v Národní radě pohodlnou většinu, už před časem oznámil, že opoziční snahu nepodpoří. „Všichni víme, že nejmenování generálního prokurátora je mocenskopolitickou hrou prezidenta a Směru-SD, která překročila hranice,“ tvrdila v rozpravě opoziční poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti Lucia Žitňanská. Podobně se vyjadřovali i její kolegové z opozičních lavic.

Poslanci Směru-SD premiéra Roberta Fica stejně jako před měsícem, kdy parlament začal o návrhu jednat, i dnes jednací sál opustili. Předseda sněmovny a místopředseda Ficovy strany Pavol Paška před zahájením dnešního jednání označil iniciativu opozice za nedůstojné divadlo. „Nic se nezměnilo na přesvědčení Směru-SD, že jde o politický a ústavně-právní nesmysl,“ řekl Paška.

Vydáno pod