Věk není omluva: Je poslední šance potrestat nacistické zločince

Berlín - Akcí Poslední šance chce Středisko Simona Wiesenthala upozornit na nepotrestané a dosud žijící nacistické zločince. V německých městech se objeví plakáty s fotografiemi lidí u bran vyhlazovacího tábora Osvětim-Březinka. Centrum tak žádá veřejnost o pomoc při hledání lidí, kteří se téměř 70 let po konci druhé světové války stále ještě nedostali před soud.

Pod heslem akce Pozdě. Ale ne příliš pozdě. Operace poslední šance II. se plakáty objeví v Berlíně, Kolíně a Hamburku společně s telefonním číslem, kam se veřejnost může s případnými informacemi obrátit. Za poskytnutí užitečných informací jsou připraveny odměny až do výše 25 tisíc eur (650 000 korun).

Podle ředitele střediska Efraima Zuroffa, který přijel akci osobně podpořit, není vysoký věk pachatelů důvodem, aby se od stíhání upustilo. Odhaduje se, že naživu jsou dosud stovky nepotrestaných nacistických válečných zločinců, jen v samotném Německu jich je 60 až 120. Dnes jim pravděpodobně bude kolem 90 let nebo i více.  „Každý rozsudek bude vítězstvím,“ prohlásil Zuroff.

Podle odhadů Zuroffa jsou v Německu stále naživu asi dvě procenta bývalých dozorců z nacistických koncentračních a vyhlazovacích táborů. To podle něj představuje zhruba 120 lidí. Kvůli špatnému zdravotnímu stavu - většině z nich je pravděpodobně 90 let a více - polovinu z nich nelze soudit, druhou polovinu je ale teoreticky možné pohnat před spravedlnost, domnívá se izraelský „lovec nacistů“.

Efraim Zuroff
Zdroj: ČT24

Organizátoři mají podle něj na kampaň už první den velmi pozitivní ohlas. Na horkou linku, kam mohou Němci své tipy volat, se jim už prý ozvalo okolo 50 lidí - údajného člena SS dokonce udal vlastní vnuk.

  • Zatímco německá justice se 68 let přiostřuje, jinde to podle Zuroffa neplatí. „Rakousko za posledních 30 let nevedlo proces proti jedinému válečnému zločincovi,“ připomíná Zuroff.

Kampaň Poslední šance byla zahájena po verdiktu nad bývalým dozorcem tábora ze Sobiboru Johnem Demjanjukem, který se podle soudu na vraždách podílel, i když nemusel být přímým vykonavatelem ortelů smrti. Tím se otevřela cesta k obžalobě dalších dozorců z táborů smrti. V květnu tak byl zadržen 93letý bývalý strážce z Osvětimi Hans Lipschis.

Na internetu se zároveň se ale na internetu začala dražit asi nejslavnější památka na ty, kteří se lidi z osvětimského pekla snažili zachránit. Jeden ze čtyř dochovaných exemplářů seznamu židovských zaměstnanců továrny Oskara Schindlera v těchto dnech nabízí internetový aukční server eBay. Dražba končí příští neděli. Vyvolávací cena je 3 miliony dolarů, tedy téměř 60 milionů korun. Aukční síň si slibuje konečnou cenu okolo pěti milionů dolarů. Více na portále eBay.

Za doklad toho, že kampaň má smysl, považuje Zuroff také objevení maďarského nacistického zločince Lászla Csatáryho, který za druhé světové války vedl maďarskou policii v košickém ghettu a podle Wiesenthalova centra sehrál klíčovou roli při deportaci více než 15 tisíc Židů do tábora smrti v Osvětimi na jaře 1944. „Dnes je mu 98 let. Když jsme ho před dvěma roky našli, stále v Budapešti řídil auto,“ poznamenal ředitel střediska.