Poláci rozhodli: Podříznout a nechat vykrvácet zvíře je barbarské

Varšava - Polští chovatelé dobytka chtějí kvůli zákazu rituálních porážek žalovat stát a žádat náhradu za ušlý zisk, který odhadují v přepočtu až na 18 miliard korun. Polští odpůrci rituální porážky požadovali její zákaz už roky. Parlament loni v prosinci zakázal zabíjení neomráčených zvířat, které považuje za nehumánní. Rituální porážky odmítl obnovit i za přísnějších podmínek navržených minulý týden polskou vládou.

Rituální porážka patří k muslimským a židovským tradicím. Zvíře se před porážkou neomráčí a nechá se vykrvácet. Pro ochránce zvířat je to barbarství, pro židy a muslimy posvátná praxe, trvající stovky let. Nechápou, proč ji Polsko nectí. Takzvaných halál a košer obchodů je v zemi málo, využívá jich pár tisíc lidí. Pro polské muslimy a židy je dostupnost masa z rituálních porážek otázkou principu a jsou velmi rozzlobení. „Nastala paradoxní situace, kdy po 600 letech života tatarské muslimské komunity v Polsku máme najednou problém slavit své největší svátky,“ říká polský muftí Tomasz Miszkiewicz. „Je to historicky nejhorší rozhodnutí polského parlamentu ve věci náboženských svobod,“ přidává se vrchní polský rabín Michael Schudrich, a dokonce hrozí rezignací.

Evropská komise rituální porážku povoluje – právě s ohledem na židy a muslimy. Úplný zákaz prosadily v Evropě jen Švédsko, Švýcarsko, Norsko a Island. Polsko je páté - navzdory ostrým protestům náboženských menšin a polských chovatelů, kteří košer a halál maso ve velkém vyváželi. „Budeme nuceni hnát vládu k soudu a žádat kompenzace,“ říká předseda Unie zemědělských odborů a organizací Slawomir Izdebski. Nástupci Polska se prý v tomto postupně začínají stávat Maďarsko, Lotyšsko, Česká republika i Bosna.

Reportáž Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)

Polská vláda má problém i v zahraničí. Úplný zákaz rituálních porážek se nelíbí Izraeli a Evropskému židovskému kongresu. Podle izraelského ministerstva zahraničí tento krok významně poškozuje snahy o znovuobnovení židovského života v zemi, kde byla téměř celá židovská komunita vyvražděna nacisty. „Polské dějiny jsou propleteny s dějinami židovského lidu. Vyzýváme parlament, aby své rozhodnutí přehodnotil, a očekáváme, že místní úřady naleznou způsob, jak zabránit této tvrdé ráně náboženským tradicím židovského národa,“ dodalo ministerstvo ve svém prohlášení. Polský premiér Donald Tusk označil reakci Izraelců za nepřiměřenou.