Hřeb, jehla, ostnatý drát: Výstřední ruský perfomer burcuje národ

Moskva - Proti potlačování lidských práv, růstu xenofobních a šovinistických nálad ve společnosti a proti omezování svobody slova protestuje známý ruský performer a provokatér Petr Pavlenskij. „Čím horší je situace, tím radikálnější je moje forma projevu,“ řekl v exkluzivním rozhovoru se zpravodajem ČT umělec a aktivista, který se nedávno přibil k dlažbě Rudého náměstí, aby vyburcoval společnost z lhostejnosti k dění v zemi.

Pavlenskij chtěl upozornit na to, že represemi Rusko míří k totalitě. Říká, že chtěl probudit společnost z apatie vůči dění v Rusku, které se podle něj mění v policejní stát. Akcí nazvanou Fixace, kdy se nahý přibil za genitálie k dlažbě Rudého náměstí, šokoval všechny kolem. „Policie nevěděla, kudy kam. To je můj cíl, když akci připravuji: dostat úřady do situace, kdy si nevědí rady,“ vysvětluje Pavlenskij. Policisté jej nakonec přikryli prostěradlem, genitálie přibité hřebem do mezery mezi dlažebními kostkami mu uvolnili až po půldruhé hodině. Pak přijela sanitka, odvezli ho k lékaři, ale on pobyt v nemocnici odmítl a noc strávil v policejní cele. „Je to sociální protest proti hluchotě a němotě, k nimž míří naše společnost. Jeho čin ukázal, že v Rusku dnes není opravdová svoboda,“ říká výtvarník, disident a bývalý poslanec Julij Rybakov.

Petr Pavlenskij přibitý na Rudém náměstí
Zdroj: ČT24/YouTube

Pavlenskij svou protestní akci provedl v den, kdy v Rusku svůj profesní svátek oslavovali příslušníci bezpečnostních složek. Performer v prohlášení napsal, že jeho protest je třeba chápat jako „metaforu apatie, politické lhostejnosti a fatalismu nynější ruské společnosti“. Vyšetřovatelé obvinili Pavlenského z výtržnictví, čeká na soudní proces. Přesto hodlá ve svých protestech pokračovat. Nechce pouze sdělit, kdy a kde.

Rozhovor M.Karase s mužem, který se přibil na Rudé náměstí (zdroj: ČT24)

Devětadvacetiletý absolvent petrohradské uměleckoprůmyslové akademie si pro svou akci na počátku listopadu vybral Rudé náměstí: místo, které bylo a je jedním ze symbolů Ruska. Věděli to Rusové, kteří protestovali proti okupaci Československa v roce 1968, i ti Rusové, kteří tam vyšli letos v srpnu, aby si srpnové události připomněli, za což skončili u soudu. „Je to místo, kde jsou slova více slyšet a kde více rezonují. Když tam člověk chce něco sdělit, pak jde o důležitou věc,“ přiblížil význam tohoto místa účastník srpnové demonstrace Sergej Šarov-Delone.

Akce na Rudém náměstí nebyla prvním protestem Pavlenského. Letos v květnu se před petrohradskou radnicí objevil nahý, jeho jediným „oděvem“ byl ostnatý drát, jímž omotal své tělo. Chtěl tak vyjádřit stav člověka žijícího v represivním politickém systému. Cítil bolest, čímž chtěl ukázat, jakou bolest cítí každý člověk za mřížemi a ostnatým drátem. Loni si zase demonstrativně sešil rty, aby protestoval proti odsouzení členek punkové skupiny Pussy Riot. „Je to umění, které mluví o politice, ta ho zrodila, odráží politické problémy a situaci. Čím horší je situace, tím radikálnější je moje forma projevu,“ říká Pavlenskij.