Český betlém míří do Notre Dame i s florbalistou a zlodějem

Paříž - Pařížskou Notre Dame, jednu z nejslavnějších světových katedrál, zdobí od tohoto týdne český betlém. Dílo brněnského sochaře a řezbáře Jiřího Netíka si katedrála sama vybrala z několika českých kandidátů a vystavovat ho bude do začátku února. Betlém Jiřího Netíka se dlouhou historií nenechává omráčit a vnáší mezi staleté kameny možná trochu nečekané prvky ze současného světa. „Teď je tam aktuálně postava mladého florbalisty, protože moji kluci hrají florbal. Je také zvykem do betléma přidávat aktuální postavičky, takže jsem tam přidal postavu zloděje, to je taky poměrně aktuální téma,“ řekl Jiří Netík.

Tradici jesliček z různých zemí zavedla pařížská katedrála teprve loni. První hostovala Itálie. Letos na 850. výročí Notre Dame volba padla na Českou republiku. Nápad na vystavení českých jesliček se zrodil během zářijové návštěvy českých zvoníků. „Napsala jsem panu kardinálu Dukovi, že tady máme tuhle nabídku a jestli by mi nemohl pomoct s nějakým kontaktem,“ vypráví česká velvyslankyně ve Francii Marie Chatardová.

Ze všech přihlášených si katedrála nakonec vybrala právě Jiřího Netíka. Základ betlému vznikl už před dvaceti lety a do Paříže padne jako ulitý. „Tady na té desce je vlastně vyřezaný starý muž, v ruce drží trojúhelník, to je symbol stavitelů chrámů a sem do Notre Dame se to určitě hodí,“ věří Jiří Netík, jehož betlém během vánočních svátků a po Novém roce uvidí možná přes dva miliony lidí.

Český betlém míří do Notre Dame i s florbalistou a zlodějem (zdroj: ČT24)