Dragon je po měsíci zpět na Zemi

Houston – Soukromá vesmírná loď Dragon úspěšně ukončila svoji misi a po sestupu od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) přistála na vlnách Tichého oceánu. Cesta trvala zhruba pět hodin, skončila nedaleko severozápadního pobřeží Mexika, sdělil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Loď Dragon se odpoutala od ISS, kde kotvila zhruba měsíc, v neděli v 15:26 SELČ a asi o pět hodin později přistála na hladině Tichého oceánu. Na palubě nesla zhruba 1 500 kilogramů vzorků z vesmíru. „Děkujeme všem, kteří spolupracovali na letu Dragonu. Podařil se velmi dobře,“ sdělil NASA velitel ISS Steven Swanson. Po odkladech kvůli technickým problémům nosné rakety se tak lodi, která patří soukromé společnosti Space Exploration Technologies (SpaceX), podařilo úspěšně dokončit třetí misi. Na ISS vynesla 2 300 kilogramů nákladu – jídlo a další zásoby, přístroje potřebné ke 150 vědeckým experimentům nebo pár nohou pro experimentálního humanoidního robota.

Vesmírná loď Dragon by měla na orbit vyletět celkem dvanáctkrát, výhledově by v ní kromě nákladu mohli cestovat i lidé. Za smluvní provoz zaplatí NASA společnosti SpaceX 1,6 miliardy dolarů.