Pedofil Savile se neštítil ničeho: Nejmladší oběti byly dva roky

Londýn – Už nejméně 500 lidí ohlásilo, že je zneužil zesnulý britský moderátor Jimmy Savile. Sdělila to dnes britská charitativní organizace Národní společnost pro ochranu dětí před krutým zacházením (NSPCC). Nejmladší údajné oběti byly v době zneužití pouhé dva roky.

Savile byl populárním moderátorem dětských pořadů v televizi BBC, po své smrti v roce 2011 se ale dostal do centra rozsáhlé pedofilní aféry. Jeho nejčastějšími oběťmi byly podle NSPCC nezletilí ve věku od 13 do 15 let. Jeho nejmladší obětí bylo dvouleté dítě, dosud se mělo za to, že jí bylo pět. Jak uvedl Peter Watt z NSPCC, s tolika případy zneužití ze strany jednoho pedofila se organizace zatím ještě asi nesetkala.

Policie loni při svém vyšetřování Savileova působení došla k závěru, že od roku 1955 do roku 2009 měl na svědomí nejméně 214 případů zneužití, většinou nezletilých dívek. NSPCC zjistila další pravděpodobné oběti zejména na psychiatrické klinice Broadmoor západně od Londýna. Tu Savile často navštěvoval, přispíval k jejímu financování a měl v ní vyčleněn vlastní pokoj.

Údaje charity jsou součástí dokumentu, který dnes odvysílá BBC.

BBC odvysílala další dokument o Savilovi (zdroj: ČT24)