Islamisté ovládli Tikrít, z Mosulu uprchlo půl milionu lidí

Mosul – Islámští radikálové ze skupiny Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL) zcela ovládli město Tikrít, které leží asi 150 kilometrů severně od Bagdádu. Tikrít je rodištěm někdejšího diktátora Saddáma Husajna. Kontrolují také největší ropnou rafinerii v zemi. Z Mosulu už před ozbrojenci uteklo půl milionu lidí. Islamisté zde navíc zajali desítky tureckých občanů.

Radikálové z organizace Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL) mají od úterý v rukou celou provincii Ninive a z velké části právě i její středisko Mosul. Z města a jeho okolí již uprchlo půl milionu lidí. Členové ISIL dnes střežili banky a veřejné úřady včetně sídla guvernéra. Vyzývali rovněž lidi, aby šli do práce.

Během dvou konfliktů se ozbrojenci zmocnili v Mosulu 80 tureckých občanů. Jedním z incidentů bylo obsazení tureckého konzulátu, kde do zajetí podle světových agentur padli konzul, tři děti a příslušníci tureckých speciálních jednotek. Část tureckých občanů, kteří byli zajati při útoku na konzulát, byla údajně převezena na vojenskou základnu povstalců. Turecké úřady uvedly, že nikdo z nich není zraněn. „Nyní jsme zapojeni do rozvážného krizového jednání, bereme zřetel na bezpečí našich občanů. Aby nedošlo k nepochopení, jakékoli ublížení našim občanům a zaměstnancům se setká s co nejtvrdší odplatou,“ oznámil turecký ministr zahraničí.

Radikálové dál postupují k městu Bajdží, kde leží největší ropná rafinérie země. Začali vyjednávat s 250 vojáky, aby místo opustili. Stráž údajně souhlasila za podmínky, že bude moci bezpečně odejít do jiného města. V dvousetisícovém Bajdží ležícím v provincii Saláhaddín už radikálové zapálili budovu soudu a policejní stanici. 

V Mosulu vlají prapory al-Káidy

Irácký premiér Núrí Málikí se v reakci na dění na severu země obrátil na parlament s žádostí o vyhlášení výjimečného stavu. Očekává se, že vláda nasadí veškeré prostředky, aby Ninive získala zpět. Kromě armády využije zřejmě místní milice, letectvo, šíitské dobrovolníky z Íránu i kurdské milice, stejně tak zřejmě využije logistickou pomoc USA a americké tajné služby.

V Mosulu vlají černé prapory al-Káidy, mnoho policejních stanic je vypálených a podle svědků vojáci odhodili zbraně a prchli stejně jako civilisté. Míří do autonomního Kurdistánu, jehož úřady už zajistily pro uprchlíky dočasné tábory.

„Vláda bude úžeji spolupracovat s regionálním kurdským vedením, aby ty bojovníky vytlačila,“ sdělil Zibarí. Muktada Sadr, jehož milice v minulosti vedly úspěšný boj proti americkým vojákům, vyzval své stoupence, aby znovu vytvořili bojové brigády „na obranu náboženských míst“. „Nemohu zůstat nečinně sedět, jsou-li v ohrožení svatá místa. Jsem připraven spolupracovat s vládou a vytvořit mírové brigády,“ poznamenal duchovní, který disponuje značným vlivem na irácké šíity. Netají se kritikou šíity Málikího a označuje ho za diktátora.

Mezinárodní organizace pro migraci: Umírali civilisté

Mezinárodní organizace pro migraci (IOM), která v oblasti působí, uvedla, že boje si v minulých dnech vyžádaly mnoho obětí z řad civilistů. Několik nemocnic v Mosulu údajně nefunguje, protože jsou v bojové zóně. Jako ošetřovny proto slouží mešity, kam jsou sváženi ranění. Ve městě prý platí zákaz jízdy autem, mnoho lidí prchá pěšky.

Podle BBC ovládá ISIL provincii Ninive už několik měsíců a strategické části Mosulu si vybojoval za pět dní. Stanice upozorňuje, že tento vojenský úspěch v Iráku je mnohem cennější než ten, jehož skupina dosáhla v Sýrii, když ovládla tamní provincii Rakka. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Jennifer Psakiová označila situaci v Mosulu za velmi vážnou a deklarovala, že USA podporují „silnou, koordinovanou akci k potlačení této agrese“.