Zadržený ruský vojín prý přiznal, že vezl techniku i rakety povstalcům

Doněck - Ukrajinské bezpečnostní složky zadržely podle agentury Interfax na východě země dalšího ruského vojáka. Devatenáctiletý muž prý přiznal, že jeho jednotka dodávala arzenál proruským separatistům. Německá kancléřka Angela Merkelová už vyzvala v telefonickém rozhovoru Vladimira Putina, aby zprávy o přítomnosti ruských vojáků v zemi vysvětlil. Právě Moskva ale aktivní zapojení svých vojsk na Ukrajině nadále odmítá.

Důkazů o ruském zapojení na Ukrajině přibývá (zdroj: ČT24)

Kyjev ve středu znovu obvinil Rusko, že cíleně vysílá přes hranice své vojáky či techniku. Zadržený ruský vojín měl údajně při výslechu potvrdit, že jeho jednotka převážela separatistům raketomety GRAD, obrněná vozidla i další techniku. „Znepokojuje nás neochota ruské vlády říci pravdu, i když jsou jejich vojáci nalezeni 50 kilometrů uvnitř Ukrajiny. Rusko tam posílá své mladé muže, ale neříká jim, kam jedou. Ani jejich rodiče nevědí, co dělají,“ upozorňuje mluvčí amerického ministerstva zahraničí Jenn Psaki.

Moskva ale aktivní zapojení dál odmítá. Desítka ruských výsadkářů v pondělí na Ukrajinu podle Kremlu jen zabloudila a o překročení hranice neměla ponětí. Podobné výroky zaznívají i od rebelů. Ti prý vojenskou pomoc z Ruska nepotřebují a postačí si s dobrovolníky. Podle lídra proruských separatistů Denise Pušilina přicházejí stoupenci nejen z Ruska, ale nejnověji například ze Srbska. „Vytvoříme novou jednotku,“ slibuje Pušilin.

Zadržení vojáci původem z Ruska
Zdroj: ČT24

Další síly by ostatně mohli povstalci využít u nově formované bojové fronty kolem Azovského moře. Ve zdejší oblasti prý padla do ruku separatistů první města. Podle ukrajinské armády musí tamní jednotky čelit organizovaným skupinám povstalců a ruských vojáků. Mluvčí bezpečnostní rady Andrij Lysenko tvrdí, že ukrajinští vojáci a pohraničníci u Novoazovska taktéž čelí ostřelování z ruského území.

Německá kancléřka Merkelová, která dnes telefonicky jednala s prezidenty Ruska a Ukrajiny Vladimirem Putinem a Petrem Porošenkem, podle svého mluvčího Steffena Seiberta vyzvala Moskvu, aby zabezpečila své hranice s Ukrajinou, a znemožnila tak přesuny bojovníků a vojenského vybavení. Kancléřka rovněž žádá vysvětlení zpráv o údajné přítomnosti ruských vojáků na ukrajinském území.

Nová místa bojů poblíž Azovského moře
Zdroj: ČT24

Ruská média nově vyjadřují pochybnosti o několika případech úmrtí ruských vojáků a spekulují, zda nezahynuli na Ukrajině. V úterý se Porošenko s Putinem osobně setkali na summitu v Minsku. Šéf Kremlu na následné tiskové konferenci vyzval ke klidu zbraní na východě Ukrajiny a řekl, že Kyjev musí s povstalci jednat. Porošenko zase oznámil, že všichni účastníci vrcholné schůzky souhlasili s jeho mírovým plánem.

Summit žádné klíčové rozhodnutí podle očekávání nepřinesl, je ale považován za první krok k řešení krize. Mezitím ale na východě Ukrajiny pokračují stávající boje. Vojenské úspěchy dnes ohlásila armáda i povstalci. Rebelové tvrdí, že se jim podařilo ovládnout Ilovajsk a že do zajetí padly desítky vojáků. Kyjev sice připustil „obranné boje“ u Ilovajsku, zároveň však oznámil zničení několika povstaleckých tanků, raketometů a dalšího vybavení. Vládní složky měly podle médií v Doněcku zasáhnout kulturní centrum.

Klíčové okamžiky ukrajinské krize si připomeňte ZDE.

Vydáno pod