NASA už po galaxii nebude muset stopovat - přepravu zajistí Boeing a SpaceX

Washington - Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) si k zajištění přepravy posádek do vesmíru vybral společnost Boeing společně se soukromou firmou SpaceX. NASA tak nebude vyvíjet nástupce raketoplánů. Projekt za téměř za 150 miliard korun znamená, že NASA ušetří a nebude se muset spoléhat na ruskou pomoc jako dosud. Vztahy Washingtonu a Moskvy se totiž po ruském obsazení Krymu výrazně zhoršily.

„Obamova vláda dala od prvního dne velmi jasně najevo, že nejskvělejší země na světě by neměla být v cestách do vesmíru závislá na žádné jiné zemi,“ prohlásil ředitel NASA Charles Bolden.

Americká vesmírná agentura si do užšího výběru zvolila kromě společností Boeing a SpaceX i firmy Sierra Nevada a Blue Origin. Právě SpaceX, která vznikla teprve před 12 lety, byla považovaná za favorita, již nyní totiž prostřednictvím raket Falcon 9 vynáší satelity do kosmu a vesmírnou nákladní lodí Dragon zásobuje Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS).

Konec raketoplánů se před třemi lety stal pro NASA podobným milníkem jako jejich začátek. Mnozí tehdy nedokázali pochopit, že se Amerika vzdává své pýchy, aniž by za ni měla náhradu. Ta přichází až teď. Nová vesmírná loď by měla dopravovat astronauty na ISS místo Rusů, kteří si za „jízdenku“ účtují 70 milionů dolarů.

Přepravu pro NASA zajistí Boeing a SpaceX (zdroj: ČT24)

Rutinní lety od roku 2017 obstarají firmy, NASA se vrhne na složitý výzkum. Se soukromým sektorem se spojila mimo jiné proto, aby si uvolnila ruce a mohla se soustředit na skutečně další velký krok, který se zapíše do učebnic podobně jako Apollo - cestu lidí na Mars. NASA také plánuje cestu na asteroid, za oběžnou dráhu Měsíce a zkoumá taky, jak ve vesmíru vypěstovat obživu. Dnes je ale vůbec posunem to, že Američani už po galaxii nebudou muset stopovat, konstatuje zpravodaj ČT Martin Řezníček.

Kontrakt s NASA ukládá oběma firmám postarat se o vývoj, výrobu a testování kosmických lodí a zajistit nejméně šest letů k ISS.

Boeing hodlá na oběžnou dráhu dopravovat i vesmírné turisty. Podle manažera firmy Johna Mulhollanda to prý smlouva s NASA umožňuje. Boeing chce pro americký kosmický program vyvinout „vesmírné taxi“, které bude astronauty dopravovat na palubu ISS, a součástí projektu je i spolupráce se společností Space Adventures, která už na ISS s využitím ruských raket dopravila sedm turistů. Osmým bude příští rok v lednu britská zpěvačka Sarah Brightmanová, která za desetidenní cestu do vesmíru zaplatí 52 milionů dolarů. „Taxíky“ firmy Boeing mají začít létat v roce 2017, s nabídkou letů pro turisty počítá i firma SpaceX.

Vydáno pod