Se sexuální turistikou v Dánsku budou mít zoofilové utrum

Kodaň - Pohlavní styk se zvířaty, který je nelegální prakticky v celé Evropě, se nově rozhodla zakázat i vláda v Dánsku. Tato severská země se v posledních letech stala magnetem pro sexuální turisty vyhledávající tyto sexuální praktiky a v zemi se prý dokonce výrazně zvýšil počet nevěstinců pro zoofily.

Příslušný dodatek k zákonu o ochraně zvířat plánuje dánská vláda předložit napřesrok. Většina poslanců dánského jednokomorového parlamentu dosud změnu zákona odmítala s tím, že stávající legislativa je dostatečná, když zákon o ochraně zvířat zakazuje způsobovat zvířatům bolest, utrpení, strach a další zlo. Nyní se ale zdá, že ministr zemědělství získá pro svůj návrh většinovou podporu. Nedávný průzkum veřejného mínění Gallupova ústavu ukázal, že zákaz praktiky podporuje 76 procent Dánů.

„Rozhodl jsem, že zakážeme sex se zvířaty. Je to proto, že to představuje útok na zvířata, která přirozeně nemohou dát s pohlavním stykem souhlas. Rovněž kazí pověst země, když povoluje praktiku, která je jinde zakázaná,“ uvedl ministr Dan Jörgensen.

Mezinárodní společenství nejnověji začalo vyvíjet tlak na Dánsko, aby vyřešilo tento nedostatek v legislativě, poté co byl v rámci televizního dokumentárního seriálu Vice odvysílán díl na zmíněné téma. Americký štáb mluvil jak s lidmi tvrdícími, že při styku zvířatům neubližují, tak s aktivisty bojujícími za práva zvířat.

Sexuální turisté míří do Dánska hlavně z Německa a Švédska, ale i z Nizozemska a Velké Británie. V 85 procentech případů jde o sex se psem či s koněm. Nejde přitom o levnou záležitost – za sexuální radovánky s koněm se účtuje v přepočtu kolem pěti tisíc korun. Při pohlavním styku se zvířaty navíc bez použití kondomu hrozí nakažení nemocemi, jako je vzteklina, HIV anebo salmonelóza. Oficiální statistiky o tom, kolik je v Dánsku zvířecích nevěstinců, neexistují.

Pokusy o zákaz sexu se zvířaty se v Dánsku objevily už v minulosti, v roce 2006 ale předseda dánského etického výboru pro zvířata Peter Sandoe vzal odpůrcům sodomie vítr z plachet studií, podle níž se některým zvířatům může pohlavní styk s lidmi dokonce líbit. Vláda proto tehdy rozhodla, že sex se zvířaty trestný není, pokud se jim při tom neublíží. Vznikla tak paradoxní situace, kdy třeba nelze v Dánsku chovat pitbula, ale souložit s vlčákem problém není.

V ČR pohlavní styk se zvířaty není trestný - pouze pokud by se prokázalo jejich týrání. Nelegální je kupříkladu v Británii, a to již od roku 1290. Řada dalších evropských zemí jako Francie, Belgie či Holandsko však tuto praktiku zakázala až v posledních deseti letech. Norsko ji postavilo mimo zákon v roce 2011, Německo v roce 2012 a Švédsko v dubnu 2014. Legální zůstává nadále třeba ve Finsku, v Maďarsku či Rumunsku.