Nejslavnější motorka za 30 milionů pěkně natřese ledviny

Los Angeles – Za bezmála 30 milionů korun (1,35 milionu dolarů) se o víkendu vydražila nejslavnější motorka všech dob. Na kultovním stroji Harley-Davidson jezdil Peter Fonda ve filmové klasice z roku 1969 Bezstarostná jízda.

Motocykl „Captain America“ společně s ověřujícími dokumenty včetně certifikátu od Petera Fondy se vydražil v sobotu večer na aukci dražební síně Profiles in History. Pro film bylo vyrobeno několik stejných motocyklů, aby případná havárie či porucha nenarušila natáčení. Tento je ale údajně jediný, který se zachoval. Prodej byl součástí aukce hollywoodských memorabilií, která se konala v Calabasasu nedaleko Los Angeles.

Podpis Petera Fondy na nádrži motorky
Zdroj: Damian Dovarganes/ČTK/AP

„Tohle je nejslavnější motorka všech dob! Ne jedna z nejslavnějších, ale ta úplně nejslavnější,“ prohlásil Joe Maddalena z aukční síně Profiles in History o stroji, který se stal jedním ze symbolů rebelie šedesátých let. Motocykl prodával Michael Eisenberg, který má certifikát od Dana Haggertyho, jenž motocykl restauroval. Stejným certifikátem se ale chlubí i jistý Gordon Granger z Texasu, který prohlašuje, že autentická je pouze ta jeho motorka. Haggerty potvrzuje, že vydal certifikáty k oběma chopperům, ten Eisenbergův je podle něj ale jediný pravý.

Nového majitele přitom žádné luxusní svezení nečeká. „Nemá přední brzdu, takže je trochu obtížné ji prudce zastavit. Nemá ani žádné odpružení na vidlici. Zkrátka žádný komfort. Už při krátké jízdě vám pěkně natřese ledviny,“ říká Eisenberg.

Nejslavnější motorka mění majitele (zdroj: ČT24)

Stroj se teď bude stěhovat z Národního muzea motocyklů v americké Iowě, kde byl posledních 12 let vystavený.