Armáda v Burkina Fasu slíbila uspořádat do třech měsíců volby

Ouagadougou - Volby v Burkina Fasu budou do třech měsíců, oznámila armáda, která v této africké zemi převzala moc. Přechod k civilní vládě bude prý pokojný a demokratický a v čele prozatímního vládního orgánu bude stát nepříliš známý podplukovník Isaac Zida, který se za podpory vojska chopil po páteční rezignaci dlouholetého prezidenta Blaisea Compaorého moci v zemi. „Moc nás nezajímá, jen zájmy naší země,“ uvedla armáda v prohlášení, které vydala poté, co se v neděli večer sešla s představiteli opozice.

Prozatím chce vojsko ustavit přechodný orgán, jehož základy vzejdou z „široké shody“. K dodržování ústavního pořádku již vyzval armádu mimo jiné vyslanec OSN pro západní Afriku Mohamed Ibn Chambas.

Do ulic metropole Ouagadougou vyšly o víkendu tisíce lidí, kteří demonstrovali proti armádnímu puči. Vojáci v neděli obsadili státní rozhlas a televizi a také náměstí v centru města. Obsazování médií provázela střelba, při které byl podle BBC zabit nejméně jeden moderátor.

Prezident Compaoré rezignoval v pátek pod tlakem nepokojů, které vyvolala jeho snaha zajistit si funkci na další období. V čele Burkina Fasa stál od roku 1987, kdy se k moci dostal během převratu. BBC podotýká, že odchod Compaorého nespokojenost obyvatel asi nevyřeší, protože její příčinou jsou zejména vysoké ceny, nízké platy a trvalá chudoba.