Kyjevu vadí Zemanovy výroky „spojené s uznáním ruské okupace Krymu“

Kyjev – Kyjev považuje za nepřijatelné výroky českého prezidenta Miloše Zemana o Krymu. V exkluzivním rozhovoru pro Českou televizi to uvedl šéf ukrajinské diplomacie Pavlo Klimkin. Upřesnil tak, kvůli čemu si ukrajinské ministerstvo zahraničí před několika dny předvolalo českého velvyslance Ivana Počucha. Klimkin ovšem zdůraznil, že si Kyjev názorů většiny Čechů váží, a popřel tvrzení, že Zeman není na Ukrajině vítanou osobou. Rusko poloostrov Krym anektovalo letos v březnu.

„Nás znepokojují některé nedávné výroky českého prezidenta, které se týkaly například Krymu. Znovu ale opakuji, že je nijak nespojujeme s názory většiny běžných Čechů,“ řekl Klimkin České televizi. Poukázal v této souvislosti na slova předáka krymských tatarů Mustafu Džemileva, který nedávno řekl, že nelze připustit mezinárodní uznání okupace a následného zabrání Krymu, jako nebylo možné uznat okupaci Československa v roce 1968. Ministr také připomněl slova českého exprezidenta Václava Havla, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí.

Prezident Zeman například v dubnu na konferenci Česko očima Evropy, Evropa očima Česka řekl doslova: „Chtěl bych s jistou dávkou politického cynismu říci, že Krym je ztracen a že konec konců nikdy nepatřil Ukrajině, kromě doby, kdy jeho poněkud podivný vůdce Nikita Chruščov, tedy vůdce Sovětského svazu, věnoval Krym Ukrajině jako dar.“ V podobném duchu se vyjádřil několik dní předtím v rozhovoru pro ČTK, když připomněl, že Krym daroval Chruščov Ukrajině v roce 1954, aniž by se kohokoli ptal. „Pan prezident pouze v té době, kdy došlo k té dramatické situaci, která se týkala Krymu, poukázal na to, že Krym byl k Ukrajině připojen v padesátých letech,“ komentoval to prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Právě prezidentovy výroky „spojené s uznáním okupace Krymu“ jsou Kyjevu trnem v oku, nicméně předvolání Počucha bylo podle Klimkina běžným diplomatickým prostředkem. „Neměli byste to ale v žádném případě spojovat s naším vztahem k Čechům a České republice jako celku. Opravdu si myslíme, že nás Češi v našem boji za svobodu upřímně podporují. Na Ukrajině bojujeme o evropské hodnoty, o bezpečnost celé Evropy. Je to skutečně kritický okamžik,“ řekl Klimkin České televizi a podtrhl, že zachování suverenity jakékoliv země je klíčové i pro všechny evropské národy. Popřel ovšem, že by český prezident na Ukrajině nebyl vítán. Připomněl naopak, že ukrajinský prezident Petro Porošenko a Miloš Zeman se nedávno sešli v Bratislavě a hovořil spolu o Ukrajině i příčinách tamní krize.

„Pan Zeman jako český prezident má samozřejmě právo vydávat jakákoli prohlášení, ale pro nás je důležité, aby jeho jednotlivá vystoupení i jejich interpretace byly ve shodě. Aby nevzbuzovaly pochyby o Ukrajině, její suverenitě, kontrole jejích hranic a významu našeho evropského směřování,“ řekl Klimkin.

Porošenko přijede v lednu do Prahy

Šéf ukrajinské diplomacie zároveň potvrdil, že Porošenko přijede v lednu do Prahy u příležitosti 70. výročí osvobození Osvětimi. „Pro nás je vzpomínka na holocaust svatá a prezident Prahu při této významné a tragické příležitosti navštíví,“ řekl Klimkin. K oslavám pozval Zeman státníky vítězných mocností druhé světové války – včetně ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zeman věří, že Porošenko vstoupí do dějin jako prezident míru
Zdroj: Jan Koller/ČTK

Za reprezentaci v zahraničí teď většina lidí Miloše Zemana kritizuje, dokládá průzkum, který dnes zveřejnil Český rozhlas. Jednasedmdesát procent respondentů, které tento týden oslovila agentura Median, uvedlo, že vystupování prezidenta poškozuje obraz Česka ve světě. Opačný názor má jen šest procent dotázaných. Více než dvě třetiny obyvatel si myslí, že prezident rozděluje veřejnost, podle desetiny respondentů naopak českou společnost sjednocuje. Klesající důvěru hlavě státu ukázalo i šetření agentury CVVM.

Vydáno pod