Na Slovensku politikům neporostou platy ani napřesrok

Bratislava - Slovenským politikům, soudcům a vysokým státním činitelům nestoupnou platy ani v příštím roce. Hlasy vládních i opozičních poslanců o tom rozhodl parlament, který změnou příslušného zákona schválil zmrazení výdělků na úrovni předchozích let. Stát tak má v roce 2015 ušetřit 14,1 milionu eur (388 milionů korun). Podobně jako letos si v příštím roce na Slovensku na rozdíl od politiků přilepší běžní úředníci, policisté, hasiči a také učitelé.

Mzda poslanců slovenského parlamentu, od níž se odvíjí plat dalších vysokých politiků, nerostla od roku 2009. V roce 2011 po zavedení nového způsobu výpočtu naopak nepatrně klesla. Kromě poslanců nedostanou příští rok přidáno ani členové vlády, prezident, šéf nejvyššího kontrolního úřadu nebo generální prokurátor. Zmrazené zůstanou také platy soudců, kteří už dříve tento návrh kritizovali. Slovenský ústavní soud se už v minulosti postavil proti regulaci platů soudců.

Potřebu zmrazit své výdělky slovenští politici každoročně odůvodňují úspornými opatřeními. Základní plat poslance sněmovny tak zůstane na úrovni 1 961 eur. K tomu zákonodárci dostávají různé příplatky a nezdaněné paušální náhrady.

Ani bez rozhodnutí parlamentu by se v příštím roce nezvýšily platy členům jednobarevného kabinetu sociálních demokratů premiéra Roberta Fica. Tento postup předpokládá ústavní zákon o rozpočtové odpovědnosti jako jednu ze sankcí pro vládu za zvyšování státního dluhu. Pokud by ale slovenský parlament zmrazení platů neschválil, například poslanci a vybraní funkcionáři by si výrazně přilepšili. V uplynulých letech totiž v zemi rostla průměrná mzda a také se snižoval schodek veřejných financi; právě na těchto ukazatelích závisí plat poslance.