Sekretářka FBI prý měla prsty v přípravě atentátu na Thatcherovou

New York - Americká FBI měla počátkem 90. let vážné podezření, že jedna ze sekretářek v jejím newyorském sídle dodávala informace irským teroristům, kteří plánovali atentát na britskou expremiérku Margaret Thatcherovou během její cesty do USA. Vyplývá to z nedávno zveřejněných dokumentů, o nichž informoval britský Daily Telegraph.

V roce 1992 ředitel FBI William Sessions varoval skupinu agentů v New Yorku, že ve svých řadách mají takzvaného krtka, který dodává informace Prozatímní irské republikánské armádě (PIRA). Mělo jít o jednu ze sekretářek. Sessions na základě toho rozhodl, že veškeré informace týkající se údajného plánovaného atentátu na Thatcherovou budou napříště směřovány výhradně do rukou dvou důvěryhodných a spolehlivých agentů.

Ze zveřejněných dokumentů nevyplývá, zda se podařilo zmíněnou sekretářku odhalit, nicméně je z nich jasné, že se USA případného atentátu PIRA na Thatcherovou vážně obávaly. FBI se v souvislosti s tím zaměřila především na dva členy PIRA, kteří v roce 1992 působili v Kalifornii, po několika červnových zatčeních jejich kolegů se ale přesunuli na východ USA. Podle FBI irští teroristé plánovali zavraždit Thatcherovou během jejího dvoutýdenního přednáškového turné po Americe v září téhož roku. Atentátu se ale díky složité operaci FBI podařilo zabránit.

PIRA byla paravojenská organizace, která vznikla v 60. letech odštěpením od Irské republikánské armády (IRA). IRA v minulosti teroristickými prostředky usilovala o odtržení Ulsteru od Velké Británie. Některé frakce IRA odmítly mírovou dohodu z roku 1998, která vedla k dělbě moci mezi protestanty a katolíky. Ke sporadickým incidentům dochází dodnes.