Z Ukrajiny: Kyjev nakoupil ruský plyn a jednal se separatisty

Kyjev/Moskva - Kyjev si zajistil lednové dodávky ruského plynu. Plynárenský gigant Gazprom oznámil, že obdržel od ukrajinské firmy Naftogaz lednovou zálohu 150 milionů dolarů (3,4 miliardy Kč). Patová situace potom zůstává na Donbasu, v Luhansku sice jednala armáda se separatisty, setkání ale nepřineslo žádný známý výsledek.

Rusko kvůli sporům o cenu a o výši ukrajinského dluhu za dosavadní dodávky přerušilo v polovině června vývoz plynu na Ukrajinu. Obě země se na obnovení dodávek dohodly koncem října. Podmínkou však bylo, že Ukrajinci splatí dluhy ve výši 3,1 miliardy USD a napříště budou za plyn platit předem. Dodávky plynu pak Rusko obnovilo začátkem prosince. Minulý týden Gazprom uvedl, že obdržel druhou, závěrečnou splátku ukrajinského dluhu ve výši 1,65 miliardy USD.

Spotřeba plynu na Ukrajině se obvykle pohybuje kolem 50 miliard krychlových metrů ročně. Těžba na Ukrajině dosahuje zhruba poloviny tohoto objemu, letos však bude nižší kvůli anexi Krymského poloostrova Ruskem. Zbývající spotřebu pokrývá plyn z Ruska. Ukrajina odebírá plyn také z Polska, Slovenska a Maďarska prostřednictvím zpětných dodávek ruského plynu.

Jednání bez známého výsledku

Zástupci ukrajinské armády, proruských povstalců a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) se dnes sešli ve východoukrajinském Luhansku, výsledek jejich jednání ale není znám. Informovaly o tom ruské i ukrajinské agentury. Agentura Interfax po skončení schůzky uvedla, že nikdo z účastníků nechtěl její průběh komentovat, nebylo vydáno ani žádné prohlášení.

Dnešní schůzka, jejímž tématem měly být vojenské záležitosti související se sjednaným příměřím, navázala na obdobné pondělní setkání z Doněcka. Tématem bylo dodržování mírových dohod z Minsku, stažení těžkých zbraní od frontové linie a také další výměna zajatců, na které se obě strany nově dohodly.