Trikolora k tématu Místní rozvoj a dotace z EU

Ministerstvo pro místní rozvoj zrušíme jako první a bez náhrady. Provedeme důslednou revizi dotací, zastavíme diskriminační dotace do soukromého sektoru.

Ministerstvo pro místní rozvoj bude prvním, které úplně zrušíme. Je totiž pouze drahým špásem pro 565 byrokratů a ročně nás stojí asi 5 miliard Kč. Přitom se toto ministerstvo stará de facto o jediné — složitě přerozděluje asi 25 miliard Kč evropských dotací.

Prosazujeme co nejnižší zdanění a co nejmenší přerozdělování. Peníze patří lidem, ne přebujelému státnímu nebo evropskému aparátu. Lidé nepotřebují armádu byrokratů, kteří jim nejdříve seberou polovinu vydělaných peněz, aby pak často netransparentně rozhodovali o tom, komu pošlou zpět menší část takto znárodněného bohatství formou dotací, pobídek a jiných subvencí.

Ministerstvo pro místní rozvoj zcela selhalo také v oblasti bytové politiky. Přestože ročně utrácí za „podporu bydlení“ asi 500 milionů Kč, nedokázalo připravit ani kvalitní stavební zákon, který by skutečně zrychlil extrémně pomalé stavební řízení v ČR.

Nynější dotace jsou zdrojem zla. Provedeme jejich důslednou revizi. Zastavíme nespravedlivé a diskriminační dotace do soukromého sektoru, které nahrávají pouze vyvoleným.