Rusko se snaží zastavit pád rublu, pozastavilo nákup zahraničních měn

Ruská centrální banka nebude do konce roku nakupovat zahraniční měny. Cílem tohoto kroku je snížit výkyvy na finančních trzích, uvádí se v prohlášení banky. Zároveň ale banka bude pokračovat v prodeji zahraničních měn. Zavádí zároveň od příštího týdne digitální rubl, který má usnadnit mezinárodní platby.

Důvodem rozhodnutí banky je vysoký pokles rublu. Stále více na něj doléhají dopady války na Ukrajině. V souvislosti s omezením vývozu ropy a zavedením cenového stropu na ruskou ropu příjmy Ruska z vývozu v letošním roce klesly. Přebytek obchodní bilance se snižuje a rozpočtový deficit země roste.

Podle rozpočtového pravidla Rusko prodává zahraniční měnu ze svého fondu bohatství, aby vyrovnalo případný výpadek příjmů z vývozu ropy a plynu, nebo provádí nákupy v případě přebytku. Tyto operace realizuje jménem ministerstva financí centrální banka.

Centrální banka tento měsíc obnovila vlastní samostatné intervence a každý měsíc prodává cizí měny za zhruba 2,3 miliardy rublů (523,7 milionu korun). V těchto nákupech hodlá nadále pokračovat, uvedly agentury AP a Reuters.

Podle analytiků Promsvyazbank tento krok ukazuje na obavy centrální banky z vývoje směnných kurzů. Toto opatření však podle nich samo o sobě nebude stačit k tomu, aby se zabránilo dalšímu oslabování rublu.

Test digitální měny

Ruská centrální banka také oznámila, že začne testovat používání digitálního rublu mezi spotřebiteli. Pomocí digitální měny by země chtěla rozšířit své možnosti pro mezinárodní platby, uvedla agentura Reuters. Kvůli sankcím totiž už nepatří do systému SWIFT, který je umožňuje.

Rusko v posledních letech podobně jako další země vyvíjí digitální měnu centrální banky (CBDC) s cílem modernizovat finanční systém a potlačit kryptoměny, jako je například bitcoin. Podle amerického institutu Atlantická rada (Atlantic Council) zatím CBDC zavedlo jedenáct zemí, včetně Nigérie a několika států v Karibiku. Řada dalších zemí provádí rozsáhlé testy používání takovéto digitální měny.

Rusko už delší dobu testuje používání digitálního rublu v bankách. Nová fáze testů bude podle centrální banky zahrnovat zřízení digitálních peněženek a uskutečňování nákupů a převodů v digitálních rublech zhruba mezi 600 spotřebiteli a třiceti podniky z jedenácti měst.

První náměstkyně guvernérky ruské centrální banky Olga Skorobogatová řekla, že systém digitálního rublu ve finále umožní Rusku rozvíjet přeshraniční platby s jiným zeměmi používajícími digitální měny. Moskva plánuje plošné zavedení digitální měny v roce 2025. V příštím roce má centrální banka v úmyslu rozšířit počet finančních institucí, které jsou do systému zapojeny, uvedl Reuters.